Lurdy sú po návšteve pápeža na mizine

Po pápežovej víkendovej návšteve Lúrd je pokladňa tohto významného pútnického miesta katolíkov prázdna. Mnohí veriaci si totiž pred omšou na milodary pripravené kasičky ani nevšimli a hnali sa za najlepšími miestami, povedal lurdský biskup Jacques Perrier na rozhlasovej stanici Europe 1.

18.08.2004 15:00
debata

„Výsledné čísla nie sú dobré,“ povedal biskup s tým, že sa vybralo len 185-tisíc eur, zatiaľ čo náklady na návštevu dosiahli 1,48 milióna eur.

„Mysleli sme, že odbavovanie prichádzajúcich do areálu bude rovnako ako na letiskách postupné a my budeme mať čas ľuďom vysvetliť, že by nám mohli trochu prispieť. Žiaden čas sme však na to nemali, odbavovanie bežalo ako po masle a ľudia sa po ňom hneď ponáhľali obsadiť si čo najlepšie miesto,“ dodal.

Podľa svojich slov s týmto problémom vystúpil v médiách z presvedčenia, že až katolíci budú počuť o finančných problémoch lurdskej svätyne, prispejú na vyrovnanie deficitu aspoň dodatočnými príspevkami.
 

„Množstvo ľudí lurdská omša veľmi dojala, a to ako prítomných, tak aj tých, ktorí ju sledovali v televízii. Preto som si istý, že ľudia budú veľkorysí a nedopustia úpadok Lúrd,“ zdôraznil biskup. Poukázal aj na to, že podľa záverečnej inventúry sa na pápežovej omši zišlo len 220-tisíc ľudí, zatiaľ čo odhady zverejnené v nedeľu sa pohybovali okolo 300-tisíc.

debata chyba