V Čečensku prebiehajú napäté voľby

V Čečensku sa v nedeľu ráno začali voľby nového proruského prezidenta. V tejto kaukazskej republike sú už päť rokov rozmiestnené ruské vojská. Predchádzajúci proruský prezident Achmad Kadyrov zahynul pri atentáte.

29.08.2004 10:21
debata

Hoci sa o prezidentský post uchádza sedem kandidátov, očakáva sa, že uspeje prokremeľský minister vnútra Alu Alchanov. Okolo 587 000 regis­trovaných voličov má k dispozícii 430 volebných miestností.

Avšak len málo politických analytikov očakáva, že v tejto severokaukazskej krajine po voľbách podporovaných Kremľom nastane mier. Prípravu volieb sústavne narušujú ozbrojené konflikty a tieň na priebeh hlasovania vrhajú aj dve takmer simultánne stredajšie havárie ruských lietadiel, ktoré pravdepodobne zavinili čečenskí islamistickí vzbúrenci.

Lietadlo typu TU-154, smerujúce do čiernomorského letoviska Soči, sa zrútilo pri meste Rostov na Done krátko potom, ako južne od Moskvy pri meste Tula spadlo TU-134 letiace do Volgogradu. Oba stroje vzlietli z moskovského letiska Domodedovo. Havárie si vyžiadali dovedna 89 ľudských životov.

Oficiálni predstavitelia Čečenska, kam ruský prezident Vladimir Putin pred voľbami v roku 1999 v rámci svojho imidžu muža vládnuceho železnou päsťou vyslal vojenské jednotky, sa však neobávajú žiadnych problémov.

No aj tak je bezpečnosť v Čečensku zvýšená – na uliciach hliadkuje 14.000 čečenských policajtov spolu s ruskými vojakmi. Na niektorých miestach môžu autá parkovať len vo vzdialenosti 15 metrov od volebných miestností.

Útok na volebnú miestnosť

V Groznom už došlo k pokusu o bombový atentát na jednu z volebných miestností. Obeťou útoku však bol len samotný mladý samovražedný útočník.

Mladý muž s taškou sa chystal vstúpiť do volebnej miestnosti. Prítomní policajti ho chceli identifikovať, ale mladík sa dal na útek a vtedy došlo k výbuchu. Identita muža, ktorý bol na mieste mŕtvy, nie je známa.

debata chyba