Aušev: Streľbu vyprovokovali civilisti

Zásah ruských bezpečnostných síl v beslanskej škole, pri ktorom zahynuli stovky ľudí v čase, keď ešte trvali rokovania, spôsobili výstrely civilistov. Uviedol to jeden z vyjednávačov, bývalý ingušský prezident Ruslan Aušev. "Keď došlo k výbuchom a deti začali utekať, zavolali sme ozbrojencom a požiadali sme ich, aby prestali strieľať. Odpovedali: My sme prestali strieľať, to vy strieľate," povedal Aušev pre Novoju Gazetu. UPOZORŇUJEME, že fotogalérie obsahujú mimoriadne emocionálne zábery.

07.09.2004 07:09
debata

„Dali sme rozkaz na zastavenie streľby, ale bola tu aj tretia strana – ľudové milície, ktoré sa pokúsili oslobodiť rukojemníkov na vlastnú päsť,“ povedal Aušev.

Podľa neho až potom teroristi aktivovali ďalšie explózie a došlo k rozhodnutiu odštartovať záchrannú akciu. „Kričali do telefónu: Je to útok. Odpovedali sme: Nie. Jednotka Alfa sa ešte nepohla. Potom povedali: Strieľate na nás, je to útok. Všetko vyhodíme do vzduchu,“ povedal, citujúc komunikáciu medzi ruskými bezpečnostnými silami a ozbrojencami. Na záver dodal: „Všetko nabralo zlý koniec pre týchto hlúpych civilistov.“ Aušev bol jediným sprostredkovateľom, ktorého počas vyjednávaní vpustili do školy v Beslane.

 

Najnovšie informácie:

  • Rusko drží smútok, štátne zástavy vejú na pol žrde.
  • Ruské úrady v pondelok zrevidovali bilanciu obetí beslanskej drámy na 335.
  • Beslan v pondelok pochoval 120 obetí. Niekoľko hodín pred pohrebami v pondelok cintorín v severoosetskom Beslane preverovala skupina pyrotechnikov so psami a príslušnou technikou. Míny hľadali nielen v starej časti cintorína, ale aj na prístupových cestách a v čerstvo vykopaných hroboch. Pre vyše 300 obetí drámy v beslanskej škole úrady v susedstve existujúceho cintorína vyčlenili pozemok veľkosti futbalového ihriska.
  • Do oblasti prilietavajú zahraničné lietadlá so zdravotníckym materiálom pre miestne nemocnice, kde leží viac ako 400 ľudí.
  • Všetky škole v Beslane zostali v pondelok zatvorené. Očakáva sa, že beslanské deti sa vrátia do školských lavíc najskôr v stredu, po skončení dvojdňového štátneho smútku.
  • V Beslane zahynulo 460 ľudí a toto číslo pravdepodobne ešte stúpne. Zatiaľ však nie je potvrdené úradmi, sú to neoficiálne informácie zo severoosetského ministerstva zdravotníctva, ktoré uviedol internetový server gazeta.ru.
  • Ruská televízia ukázala zábery na muža, neoholeného a prísne stráženého, ktorého zadržali v súvislosti s tragédiou v Beslane. Pro­kurátor ho označil za člena bandy, ktorá spôsobila smrť stoviek ľudí. „Tento muž sa zúčastnil útoku, je to člen gangu,“ povedal námestník ruského generálneho prokurátora Segej Fridinskij. Muž sa bránil: „Nestrieľal som. Prisahám Allahovi, nestrieľal som,“ povedal. (viac)
  • Útok ruských bezpečnostných síl na školu v severoosteskom Beslane bol naplánovaný. Tvrdil to ruský vojenský expert Pavel Felgenhauer v rozhovore pre moskovskú odbočku nemeckého televízneho kanálu ZDF. (viac)
  • V Beslane sa začali prvé pohreby obetí tragédie. V nedeľu pochovali 22 zabitých rukojemníkov. Patriarcha ruskej ortodoxnej cirkvi Alexij II. vyzval, aby sa v nedeľu vo všetkých kostoloch v Rusku konali omše na pamiatku obetí, zranených a ich rodín.
  • Tisíce ľudí v Taliansku si dalo počas víkendu sviečky do okien ako spomienku na stovky detí zabité počas rukojemníckej tragédie v severoostetskom meste Beslan. Reagovali na výzvu, ktorá prišla SMS-kou. (viac)
  • Ruská polícia zadržala troch podozrivých z účasti na príprave prepadu školy v severoosetskom meste Beslan, ktorý vyústil do stoviek mŕtvych. „Všetci traja priznávajú vinu,“ uviedol hovorca severoosetského ministerstva vnútra Ismel Šaov. Dodal, že na základe ich výpovedí chce polícia vypátrať osoby, ktoré útok objednali. Jeden zo zadržaných sa podľa Šaova podieľal aj na ďalších teroristických útokoch.
  • Severoosetský minister vnútra Kazbek Dzantijev podal demisiu.
  • Snímky mŕtvych, zranených a traumatizovaných ruských detí zo severoosetskej školy obsadenej rebelmi vyvolali pohoršenie moslimov na Blízkom východe. Vyvolali vlnu sebakritiky a obavy pred následkami, ktoré by udalosť mohla mať pre islam na medzinárodnom poli, napísala agentúra AP. (viac)
  • V čase obsadenia teroristickým komandom bolo v základnej škole v severoosetskom Beslane 1181 detí, ich príbuzných, učiteľov a zamestnancov školy. S odvolaním sa na informácie severoosetského ministerstva školstva o tom informovala ruská televízna spoločnosť NTV.
  • Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil na pondelok a utorok dva dni štátneho smútku za obete rukojemníckej drámy. Štátne zástavy budú na vládnych budovách po celej krajine stiahnuté na pol žrde a v televízii sa nebudú môcť vysielať zábavné programy.
  • Rozsah útoku pročečenských teroristov v severoosetskom Beslane sa vymyká iným príkladom z minulosti, ozbrojené sily sa tak naň ťažko mohli dostatočne pripraviť, tvrdí český policajný odborník na vyjednávanie. (viac)

Ďalšie informácie:

  • Šéfredaktor denníka Izvestija dostal kvôli fotografiám z Beslanu výpoveď. (viac)
  • V metropole krajiny, vo Vladikavkaze, niektoré školy mali normálne vyučovanie. Prišla však len tretina žiakov a vyučovanie predmetov prakticky zostalo bokom. Deti mali potrebu hovoriť so svojimi učiteľmi o tragédii v beslanskej škole. (viac)
  • Namiesto školy v severoosetskom Beslane postavia nový školský komplex. Budovu pôvodnej školy rozoberú a na mieste tragédie postavia pomník.
  • Ruskí hokejoví reprezentanti hrajúci na Svetovom pohári pozorne sledovali rukojemnícku drámu v severoosetskom meste Beslan. V zápase s Kanadou nastúpia s čiernymi páskami. (viac)
  • Zodpovednosť za smrť rukojemníkov nesú teroristi, vyhlásil nemecký kancelár Gerhard Schröder. „Neverím, že môžete rokovať s teroristami, ktorí strieľajú zozadu do utekajúcich detí,“ dodal.
  • Rusko označilo za urážlivú požiadavku holandského ministra zahraničných vecí Bernarda Bota, ktorý v mene holandského predsedníctva Európskej únie v piatok požiadal Rusov o vysvetlenie krvavého konca rukojemníckej drámy v severoosetskom Beslane. „Úvahy pána Bota sú v absolútnom kontraste so širokou medzinárodnou podporou a solidaritou s Ruskom v týchto tragických dňoch,“ znela rozzúrená ruská odpoveď. (viac)
  • Ozbrojenci počas oslobodzovacej operácie strieľali rukojemníkov ležiacich na zemi v telocvični školy v severoosetskom Beslane. Podľa denníka The Moscow Times to tvrdí rukojemníčka, ktorej sa podarilo z obsadenej školy utiecť. (viac)
  • Ozbrojené sily zabili 30 z 32 teroris­tov. Pôvodné údaje uvádzali, že troch chytili živých, posledné informácia hovoria, že žiadneho.Veľa obetí v telocvični školy zapríčinil požiar po výbuchu munície a následný pád strechy. Veľa ľudí zhorelo.
  • Výbušniny a zbrane boli v škole dávno pred prepadom. Priniesli ich tam počas leta, keď boli prázdniny a v škole sa neučilo. Pre ruskú agentúru Interfax to uviedol nemenovaný mietny predsatviteľ.
  • Väčšina detí hospitalizovaných v nemocnici v Beslane nemá život ohrozujúce zranenia. Tvrdí denník The Moscow Times s odvolaním sa na lekára Leonida Rošala, ktorý v piatok údajne vyšetril skoro všetky zranené deti. Deti sa podľa Rošala „cítia dobre, situáciu znášajú pokojne a väčšina z nich jednoducho spí“.
  • Telocvičňa v škole v Beslane je stále plná tiel a výbušnín, preto nemôžu záchranári obete vyniesť von. Veľmi zložitá bude aj ich identifikácia.
  • Obsadenie školy naplánoval líder čečenských rebelov Šamil Basajev a operáciu uskutočnil jeden z poľných veliteľov Magomet Jevlojev, známy pod menom Magas. Uviedla to agentúra ITAR-TASS a odvolala sa na predstaviteľa ruskej tajnej služby.
  • V sobotu priletel do Beslanu ruský prezident Vladimír Putin. Nariadil uzavrieť Beslan i časť hraníc Severného Osetska a vykonať osobnú previerku všetkých, ktorí majú nejaký vzťah k teroristické­mu aktu.
  • Poriadkové sily zabili 30 teroristov, straty sú aj medzi ruskými vojakmi – zahynulo 10 z nich.

--------------------------------------------------------------------------------

Rozsiahle pravodajstvo, ktoré Pravda.sk prinášala počas piatku i predošlých dní, nájdete tu

Prečítajte si súhrn piatkových udalostí

ZÁSAH:

Rukojemnícka dráma v ruskom Beslane v Severnom Osetsku sa skončila masakrom. Na teroristov, ktorí od stredy zadržiavali v miestnej škole stovky rukojemníkov vrátane detí, zaútočili ruské špeciálne jednotky. V Beslane v tom momente vypukol chaos.

Približne o 13.00 h miestneho času, keď sa ku škole priblížili nákladné vozidlá, aby pozbierali prvých mŕtvych, sa ozval výbuch. Zo školy začali chaoticky vybiehať polonahé krvavé deti, ktoré únoscovia plánovali prepustiť. Vypukla panika. Krvácajúci ľudia sa premiešali s davom divákov. Deti kričali, niektoré bežali do ulíc a záhrad a žiadali vodu, ktorú im únoscovia počas dní zajatia odopierali.

Ruské bezpečnostné sily tvrdia, že nešlo o plánovaný útok, reagovali len na situáciu, ktorá sa vytvorila. Počas odovzdávania detí údajne explodovala bomba v rukách jedného z teroristov, ktorý ju zrejme chcel položiť pri vchode. Rukojemníci to využili a začali utekať. Rodičia potom začali vyhadzovať deti z okien a popudili ozbrojencov.

Šéf operatívneho štábu Valerij Andrejev uviedol, že profesionálny zásah do istej miery prekazili miestni obyvatelia, ktorí sa motali medzi vojakmi a začali chaoticky strieľať zo svojich pušiek.

MŔTVI A ZRANENÍ:

Zo školy sa podarilo zachrániť viac ako 400 osôb. Uviedol to šéf operačného štábu Valerij Andrejev. Stále sa však nevie, koľko bolo rukojemníkov celkovo. Poradca ruského prezidenta Aslanbek Aslachanov naznačil, že ich mohlo byť až 1200, z toho 70 percent detí. Doterajší počet mŕtvych odhadli úrady na 150, Aslachanov však naznačil, že ich môže byť „oveľa viac“. Mŕtvi sú nielen v škole, ale aj medzi obyvateľmi mesta, ktorí neboli zajatí. Obete sú aj medzi záchranármi a policajtami. V telocvični, kde teroristi zadržiavali väčšinu rukojemníkov, zostalo po páde strechy najmenej sto obetí.

TERORISTI:

V škole bolo 32 teroristov, mužov i žien. Ruské jednotky zabili 30 z nich. Desať mŕtvych boli podľa úradov arabskí žoldnieri. Jedna skupina teroristov, ktorá zo školy unikla, sa zabarikádovala v dome v južnej časti mesta. Niekoľko teroristov zostalo pravdepodobne v suteréne školy, na obidvoch miestach sa v piatok večer ozývala streľba. Obidve skupiny majú so sebou rukojemníkov. Niektorí teroristi mohli uniknúť v civilnom oblečení, ktoré vzali rukojemníkom.

Medzi útočníkmi však nepanovala zhoda. Dve ženy sa vraj vyhodili do vzduchu počas prvého dňa, výbuch mal zabiť asi 30 mužov spomedzi rukojemníkov.

RUKOJEMNÍCI:

Teroristi boli k zajatým luďom krutí. Prinútili ich vyzliecť sa, malé deti použili ako živé štíty do okien. Držali ich zavretých bez jedla a bez vody. Niektoré deti vraj nútili piť moč. Keď deti utiekli pri zásahu zo školy, bežali do ulíc a pýtali si vodu. Vojaci im dávali piť zo svojich fľašiek.

Míny plné kovových skrutiek vraj viseli v telocvični v basketbalovom koši a boli rozmiestnené aj na ďalších miestach. „Sácali nás, kopali a malé deti vyhadzovali z okien,“ hovoril jeden z rukojemníkov.

----------------------------------------------------------------------------------------

HLAVNÉ UDALOSTI TROCH DNÍ:

Streda 1. septembra

  • Viac než 30 ozbrojencov vniklo do školy v meste Beslan v Severnom Osetsku a zadržalo niekoľko stoviek ľudí, z toho viac ako 130 detí. Oficiálne sa uvádza asi 400 zajatých osôb, neoficiálne zdroje hovoria až o 1500 rukojem­níkoch.
  • Asi 50 deťom a jednému dospelému sa podarilo ujsť
  • Pri prepade zahynulo 12 ľudí
  • Prezident Vladimír Putin prerušil dovolenku, v Moskve usporiadal poradu s predstaviteľmi silových ministerstiev
  • Do Osetska pricestoval ruský minister vnútra Rašid Nurgalijev a šéf Federálnej bezpečnostnej služby Nikolaj Patrušev
  • Teroristi pohrozili zabitím 50 školákov za každého zabitého bojovníka a 20 školákov za každého zraneného
  • Hlavný vyjednávač, ruský pediater Leonid Rošal, nadviazal kontakt s teroristami
  • Bezpečnostná rada OSN na žiadosť Ruska zvolala mimoriadne zasadnutie, na ktorom ostro odsúdila teroristické útoky v Rusku.

    Štvrtok 2. septembra

  • Členovia komanda odmietli prepustiť rukojemníkov i ponuku voľného odchodu do Čečenska alebo Ingušska.
  • Federálna bezpečnostná služba vylúčila použitie sily, Putin za prioritu označil bezpečnosť rukojemníkov
  • Útočníci odmietli potraviny, vodu a lieky pre rukojemníkov
  • Teroristi prepustili 10 žien a 16 detí, vrátane dojčiat.

Piatok 3. septembra

  • Teroristi dovolili odviezť mŕtve telá na dvore školy. Keď sa ku škole priblížili nákladné vozidlá, ozvala sa explózia a streľba. Skupina školákov začala utekať. Teroristi po nich strieľali a ruské jednotky zareagovali útokom.
  • Do nemocníc v meste a okolí previezli viac ako 340 zranených. Desiatky ľudí zahynuli v troskách strechy telocvične, ktorá sa pri útoku zrútila. Počet obetí je najmenej 150, podľa poradcu prezidenta Putina Aslambeka Aslachanova však bude „oveľa vyšší než 150“
  • Šéf operatívneho štábu Valerij Andrejev oznámil, že mezi 20 zabitými teroristami je desať žoldnierov z arabských krajín
  • Trinástim únoscom sa podarilo ujsť, zabarikádovali sa v jednom dome v Beslane, majú so sebou rukojemníkov
  • Zo školy sa večer ozývala streľba. Traja teroristi sa aj s niekoľkými rukojemníkmi schovávajú pravdepodbne v pivnici.
debata chyba