Veliteľ teroristov z Beslanu je mŕtvy

Rusko v sobotu poprelo tvrdenia, že veliteľ teroristického komanda, ktoré obsadilo školu v Beslane, je na úteku, a oznámilo, že je mŕtvy. "V médiách sa objavili správy, že líder skupiny nie je medzi mŕtvymi. Táto informácia nie je pravdivá," uviedol zástupca generálneho prokurátora Vladimir Kolesnikov a dodal, že telo veliteľa komanda identifikoval zadržaný terorista Nurpaši Kulajev.

11.09.2004 16:07
debata

Totožnosť veliteľa je podľa neho známa, no ešte sa musí potvrdiť. „Dostal, čo si zaslúžil, a teraz je v jednom z našich chladiacich boxov,“ vyhlásil Kolesnikov. 

Zástupca generálneho prokurátora tiež informoval, že doteraz nebola zistená totožnosť deväťdesiatich mŕtvych, medzi nimi 53 detí a 37 dospelých.

Ruský denník Vremja Novostej v piatok napísal, že pod prezývkou Plukovník sa skrýva 32-ročný Inguš Ruslan Chučbarov, ktorý má vraj na svojom konte už niekoľko útokov v Ingušsku a je tiež stíhaný za vraždu. Podľa Kulajeva Plukovník velil celej beslanskej akcii a ostatným teroristom povedal, že úlohu obsadiť školu im dali osobne čečenskí predáci Aslan Maschadov a Šamiľ Basajev. Na otázku, prečo to majú urobiť, Chučbarov údajne odpovedal: „Pretože musíme rozpútať vojnu po celom Kaukaze.“

Mnohí beslanskí rukojemníci ho označili za najbrutálnejšieho z teroristov. Plukovník vraj dokonca počas akcie v Beslane zastrelil kvôli neposlušnosti a na výstrahu jedného zo svojich mužov.

debata chyba