USA: Irak nemal jadrové zbrane

Irak nemal zásoby zbraní hromadného ničenia, medzičasom zvrhnutý prezident Saddám Husajn však udržiaval spiace programy v nádeji, že neskôr ich opäť aktivuje. Toto konštatovanie obsahuje koncept správy hlavného amerického inšpektora v Iraku podľa osôb oboznámených so zisteniami citovaných agentúrou AP.

17.09.2004 08:47
debata

V 1500-stránkovej správe šéf Irackej prieskumnej skupiny  Charles Duelfer uvedie, že Saddám do Iraku v rozpore s dohodami s OSN dovážal zakázaný materiál, pracoval na vývoji bezposádkových lietadiel a udržiaval priemyselné zariadenie dvojitého využitia, ktoré mohli produkovať zakázané zbrane.

Duelfer tiež tvrdí, že Irak mal len malé výskumné a rozvojové programy pre chemické a biologické zbrane.

Inšpektor, ktorý správu dokončuje, prišiel k záveru, že Saddám mal v úmysle jedného dňa – po ochabnutí podozrení a inšpekcií medzinárodného spoločenstva – obnoviť zbrojné programy.

Po pol druha roku v Iraku sa Spojeným štátom nepodarilo objaviť žiadne zbrane hromadného ničenia – v čase invázie hlavný argument pre zvrhnutie Saddámovho režimu.

Podľa nemenovaného predstaviteľa rozviedky by mohol Duelfer správu dokončiť ešte v priebehu septembra.

Očakáva sa, že Duelferova správa bude podobná zisteniam jeho predchodcu Davida Kaya, ktorý Kongresu predbežnú správu predložil v októbri 2003. Kay post opustil v januári s vyhlásením, že vo veci Saddámových zbrojných programov „sme sa takmer úplne mýlili“.

Začiatkom tohto týždňa americký minister zahraničných vecí Colin Powell pred členmi kongresu pripustil, že sa zásoby irackých zbraní hromadného ničenia pravdepodobne nepodarí nikdy nájsť.

Duelferova správa však asi zapadne niekde medzi predvojnové postoje administratívy prezidenta Georgea W. Busha – zobrazujúc Saddáma ako vážnu hrozbu – a deklaratívne vyhlásenia Kaya po jeho rezignácii.

Pripravovaná správa neprichádza k pevným záverom vo všetkých oblastiach. Napríklad americkí predstavitelia stále vyšetrujú, či Saddámov režim nemohol poslať vybavenie pre chemické zbrane a niekoľko miliárd dolárov do susednej Sýrie. Táto úvaha nebola potvrdená, zostáva však predmetom záujmu americkej vlády.

Prieskumná skupina v Iraku pôsobí od leta 2003 s cieľom nájsť Saddámove zbrane a lepšie pochopiť jeho zakázané programy. Na týchto aktivitách sa podieľa viac ako 1000 civilných a vojenských špecialistov na zbrane, tlmočníci a iní experti.

debata chyba