Basajev sa hlási k Beslanu a lietadlám

Radikálny vodca čečenských separatistov Šamil Basajev sa prihlásil k zodpovednosti za teroristický útok v severoosetskej škole v Beslane, pri ktorom začiatkom septembra zahynulo vyše 300 osôb, a tiež k augustovým útokom na dve ruské dopravné lietadlá, ktoré si vyžiadali 90 obetí na životoch. Vyplýva to z listu uverejneného v piatok na internetovej stránke Kavkazcenter.com, ktorá je blízka separatistom.

17.09.2004 11:36
debata

Basajev vo vyhlásení uvádza, že beslanský útok, 1. septembra a samovražedné útoky na dve ruské dopravné lietadlá v noci na 25. augusta podnikol Diverzní prápor čečenských mučeníkov Rijadus-Salichin, na čele ktorých on sám stojí.  „Operácie … v meste  Beslan (vykonal) druhý prápor mučeníkov pod velením plukovníka Orstchojeva,“ hovorí sa vo vyhlásení, ktoré Basajev podpísal pod vojnovým menom Abdallah Šamil.

Basajev vo vyhlásení tiež obviňuje prezidenta Vladimira Putina z tragédie, ktorú podľa neho spôsobili ruské zvláštne sily, ktoré do beslanskej školy vtrhli 3. septembra. Podľa Basajeva bol ruský zásah plánovaný od samého začiatku. V liste sa tiež uvádza, že skupina, ktorá v škole zadržiavala vyše 1200 rukojemníkov, žiadala stiahnutie ruských jednotiek z Čečenska. Pokiaľ sa tak nestane, požadovala Putinovú rezignáciu.

Podľa Basajeva povedali jeho bojovníci vyjednávačom, ktorí vošli do budovy, že  rukojemníci dostanú jedlo a vodu a najmenšie deti prepustia, ak začne ruská strana plniť prednesené požiadavky.

Ešte v polovici 90. rokov bol čečenský Basajev považovaný za národného hrdinu a jeho odvahu ospevovali vo vojenských piesňach. Postupom času však jeho popularita i medzi obyčajnými Čečencami klesla na bod mrazu a pre Rusko sa stáva tento terorista nočnou morou.

Po smrti alebo zatknutí svojich prominentných spolubojovníkov sa stal Basajev najhľadanejším poľným veliteľom. V poslednom čase sa prihlásil d zodpovednosti za väčšinu teroristických útokov v Rusku vrátane prepadu divadla na Dubrovke v októbri 2002, pri ktorom zahynulo 129 rukojemníkov. Na zozname najhľadanejších  teroristov o zaradili  USA aj OSN.

V decembri 2003 skupina čečenských obchodníkov ponúkla odmenu piatich miliárd dolárov tomu, kto pomôže Basajeva „neutralizovať“. Ruské bezpečnostné služby začiatkom októbra vypísali za to isté odmenu 300 miliónov rubľov. Okrem Basajeva sľubuje Kremeľ odmenu za informácie, ktoré by viedli k chyteniu Moskvou neuznávaného čečenského prezidenta Aslana Maschadova.

debata chyba