Bhópál spomína na tisíce obetí

V indickom Bhópále zapálené sviečky v tvare čísel 84 a 04 znamenajú roky 1984 až 2004 - uplynutých dvadsať rokov od najväčšej priemyselnej havárie v dejinách. Po úniku smrteľne jedovatých plynov z továrne na výrobu pesticídov zahynuli tisíce ľudí a ďalšie tisíce poznačené chronickými chorobami trpia dodnes. Pred areálom továrne sa vo štvrtok večer, v predvečer výročia, zhromaždili demonštranti a pozostalí s fotografiami svojich príbuzných.

03.12.2004 08:05
debata

Smútiace rodiny stáli na mieste dve hodiny. Medzi aktivistami boli okrem Indov aj cudzinci. Na plote okolo areálu boli farbou nastriekané lebky, grafity a slogany žiadajúce spravodlivosť, odškodnenie, priznanie zodpovednosti a pokoru zo strany americkej firmy Union Carbide. Pre riaditeľa bhópálskej filiálky firmy v čase tragédie, Warrena Andersona, žiadal jeden z autorov sloganov smrť obesením. Anderson sa doteraz neobjavil pred súdom, napriek tomu, že je hlavným obvineným zo zabitia. 

Dvadsiate výročie tragédie sa zapíše do histórie aj oznámením úradov štátu Madhjapradéš, ktoré sa rozhodli prijať opatrenia na vyčistenie areálu, kde je podľa organizácie Greenpeace zhromaždených 25-tisíc ton kontaminovaných tuhých látok. 
Vláda federálneho štátu k tomu pristúpila napriek procesu prebiehajúcemu v USA, ktorým chcú obete z Bhópálu donútiť firmu Dow Chemical (v roku 2001 kúpila Union Carbide), aby sa postarala o dekontamináciu areálu a okolia. 

Združenia obetí uvítali iniciatívu vlády, ale chcú dosiahnuť viac: zabezpečenie areálu pred únikom chemikálií a dodávky pitnej vody pre tých, ktorí prežili. Voda, ktorú čerpajú ručnými pumpami zo studní na chudobných predmestiach susediacich s továrňou, je totiž zamorená. Okrem toho združenia žiadajú, aby Dow Chemical platila výdavky na zdravotnú starostlivosť stá­tisícom obetí, ktoré trpia následkami havárie alebo na ne umierajú. 

Spomienkové akcie na obete najhoršej priemyselnej havárie v dejinách ľudstva budú pokračovať aj dnes. 

Po úniku metylizokyanátu z fabriky na výrobu pesticídov spoločnosti Union Carbide, ku ktorej v meste v centrálnej časti Indie došlo 3. decembra 1984, zomrelo asi 15 250 ľudí a viac ako pol milióna ich ochorelo. Na mieste údajne zahynulo do 2000 ľudí a viac ako 100-tisíc stále trpí chronickými chorobami.

debata chyba