Dvojité občianstvo Maďari nepodporili

Maďarské referendum o dvojitom občianstve a privatizácii nemocníc je neplatné. Hovoria o tom výsledky z Ústrednej volebnej komisie. Účasť bola slabá a ani jedna otázka nezískala potrebný počet hlasov. Zo sčítania takmer všetkých hlasov vyplýva, že na referendum prišlo 37,48 percenta registrovaných voličov. Za udelenie občianstva bolo 51,54 percenta hlasujúcich, proti 48,48 percenta.

06.12.2004 11:54
Maďarské referendum Foto:
Dve ženy z Budapešti sa chystajú vhodiť volebné lístky do hlasovacej urny. V Maďarsku v referende rozhodovali o dvojitom občianstve a privatizácii nemocníc.
debata

V Maďarsku je plebiscit platný, ak príde k urnám vyše 50 percent voličov, alebo odpovie rovnakým spôsobom 25 percent oprávnených voličov plus jeden. Aby referendum bolo platné, muselo by na otázku rovnako – buď áno alebo nie – odpovedať 2 010 250 osôb z približne 8 miliónov registrovaných voličov. Za udelenie občianstva zahraničným Maďarom bolo viac ako 1,4 milióna ľudí, proti viac ako 1,3 milióna. Účasť na referende bola pod 50 percent, takže neboli splnené podmienky, aby referendum bolo platné. Neúspešné bolo aj referendum o privatizácii nemocníc, proti privatizácii sa vyjadrilo viac ako 65 percent ľudí v referendových miestnostiach, čiže približne 1,8 milióna Maďarov.

Maďari v zahraničí sú sklamaní

Viaceré organizácie, zastupujúce záujmy zahraničných Maďarov, volajú po odstúpení popredných predstaviteľov Svetového zväzu Maďarov. Iniciátori referenda, ktoré je očividne neplatné, musia z tohto neúspechu vyvodiť dôsledky, žiada šéf vojvodinských Maďarov Jožef Kasa. „Múdry človek sa musí zo svojich chýb poučiť,“ povedal v maďarskej televízii, zároveň vyjadril nádej, že Svetový zväz Maďarov už tému referenda o dvojitom občianstve znovu nenastolí.

„V Maďarsku zvíťazila stranícka politika nad národnou politikou,“ zhodnotil výsledky predseda Demokratického svazu Maďarov v Rumunsku Béla Markó. Tvrdí však, že rumunskí Maďari sa navzdory prvému nezdaru nevzdajú a budú sa usilovať, aby sa otázka dvojitého občianstva dostala na program rokovania v dohľadnom čase a bola úspešne vyriešená.

Zahraniční Maďari čakajú, ako po neúspešnom referende o dvojitom občianstve vyriešia vzniknutú situáciu tí, čo vyzývali maďarských občanov na odmietnutie dvojitého občianstva. Vyhlásil to predseda SMK Béla Bugár.

„Ak chceme udržať Stálu maďarskú konferenciu a dialóg medzi zahraničnými Maďarmi a medzi maďarskou vládou, tak v prvom rade očakávame, aký bude návrh vlády, aký bude návrh riešenia tých, čo vyzývali maďarských občanov, aby hlasovali proti dvojitému občianstvu, lebo ako povedali, zaťaží to štátny rozpočet,“ zdôraznil Bugár, podľa ktorého terajšia situácia môže spôsobiť priepasť medzi Maďarmi žijúcimi za hranicami a domovskou krajinou.

Maďarský premiér je spokojný

Za „veľký úspěch“ označil výsledok dvojitého referenda maďarský premiér Ferenc Gyurcsány. Iniciátor referenda o dvojitom občianstve, Svätový zväz Maďarov, obvinil vládny tábor z klamania voličov.

„Referendum utrpelo porážku, jeho iniciátori nezdar a voliči sa rozhodli pre zodpovedný patriotismus,“ povedal premiér. Bol spokojný, že sa Maďari nenechali zatiahnuť do „žiadneho dobrodružstva“.

Gyurcsány zdôraznil, že ako premiér má zodpovednosť za 15 miliónov Maďarov, desať miliónov vo vnútri a ďalších päť miliónov mimo hraníc krajiny. Počujem „hlas národa, počujem jeho nie proti jednostrannosti, neplodnému obzeraniu sa do minulosti a proti nacionálnemu a sociálnemu populizmu,“ povedal premiér a poďakoval sa voličom, ktorí „si nepletú nacionalizmus so zodpovednýmm patriotizmom“.

Iniciátori referenda nie sú spokojní s výsledkom. „Druhá strana zvíťazila, pretože využila lživú kampaň,“ povedal podľa agentúry Reuters predseda Svetového zväzu Maďarov Miklós Patrubany. Otázka priznania občianstva zahraničným Maďarom má podľa neho obrovskú podporu.

„Jediný dôvod, prečo sa nemohla presadiť, je volebný podvod,“ citovala Patrubanyho agentúra Reuters.

Ak parlament nechá referendum bez povšimnutia, „nájdeme si spôsob a cestu, ako s novými silami zvíťaziť nad prúdom lží a doviesť k víťazstvu jednotu maďarského národa,“ ubezpečil Patrubany v nedeli večer ľudí na zhromaždení v Budapešti.

Časť voličov chcela pomôcť krajanom

Otázky referenda sú zmätočné, občania vlastne nevedia aké následky bude mať kladný výsledok referenda, plebiscit sa v takejto forme nemal konať. Povedala to pred hlasovaním 18-ročná budapeštianska študentka v 12. budapeš­tianskom obvode, v ktorom sú v prevahe voliči opozičného Zväzu mladých demokratov (FIDESZ).

„Nemôžeme ich ponechať osudu, musíme sa zjednotiť,“ zdôraznila na margo občianstva pre krajanov 35-ročná tlmočníčka, ktorá argumentáciu vlády o tom, že by takýto krok ohrozil štátny rozpočet, považuje za smiešny.

„Sme Maďari, vieme čo máme robiť,“ povedal manželský pár dôchodcov, ktorí sa neobávajú toho, že by sa po udelení dvojitého občianstva Maďari žijúci za hranicami húfne presťahovali do materskej krajiny. „Je to hlúposť, že by sa húfne presťahovali, je to ich rodná krajina, dvojité občianstvo je pre nich iba gestom, ktoré však z citového dôvodu potrebujú,“ dodala manželka.

Štyridsaťročný ekonóm vnímal kampaň pred referendom ako normálny politický boj, ktorý však pre tých, ktorí boli rozhodnutí, nepovedal nič nové. Podľa jeho názoru nehrozí, že by Maďari žijúci za hranicami ohrozovali pracovné miesta v Maďarsku.

Väčšina opýtaných nepovažovala otázku udelenia dvojitého občianstva za stranícko-politickú otázku, podľa 60-ročnej knihovníčky spravili z toho stranícku otázku iba vládni socialisti, ktorí vyzývali k odmietnutiu dvojitého občianstva.

Referendové otázky

Občania odpovedali na otázku, či chcú, aby parlament prijal zákon, ktorým by osoba žijúca v zahraničí, hlásiaca sa k maďarskej národnosti, po preukázaní tejto skutočnosti maďarským preukazom, alebo iným, v novovytvorenom zákone stanoveným spôsobom, dostala na vlastnú žiadosť maďarské občianstvo.

Druhou otázkou bolo, či súhlasia s tým, aby štátne zdravotnícke zariadenia a nemocnice zostali v štátnych alebo samosprávnych rukách, a preto by zákonodarný zbor mal zrušiť tomuto odporujúce zákony.

Maďari zažili už tri platné plebiscity

Z doterajších štyroch plebiscitov v Maďarsku, ktoré sa konali po roku 1989, boli tri platné. Neplatné bolo referendum o priamej voľbe prezidenta v roku 1990, kedy prišlo k urnám iba necelých 14 percent voličov.

Vlani v ľudovom hlasovaní o vstupe Maďarska do Európskej únie hlasovalo 46 percent voličov, z nich sa 84 percent vyjadrilo za vstup.

debata chyba