Viktora Juščenka otrávili dioxínom

Rakúsky lekár, ktorý minulý mesiac liečil na viedenskej klinike vodcu ukrajinskej opozície Viktora Juščenka, v sobotu potvrdil, že jeho klient bol zámerne otrávený "treťou stranou". "Niet pochýb, že (Juščenkove kožné) ochorenie bolo spôsobené otravou dioxínom.

11.12.2004 17:16
debata

Predpokladáme, že to spôsobila tretia strana," uviedol v sobotu šéf kliniky Rudolfinerhaus Michael Zimpfer. K tomuto záveru prišli lekári podľa neho na základe skúmania „zmien kože, krvných vzoriek a histologických nálezov“.

O Juščenkovej otrave bola ešte pred oficiálnym zverejnením výsledkov laboratórnych testov presvedčená aj jeho manželka Katarína. Tá v sobotu povedala, že jej mužovi sa vyhrážali ešte pred tým, ako ochorel.  „Na Ukrajine je veľa ľudí, ktorí v mojom mužovi a v zmenách, ku ktorým  by Ukrajinu viedol, vidia ohrozenie seba samých,“ vyhlásila Juščenková.  Samotný Juščenko tvrdí, že prvé príznaky ochorenia pocítil krátko po stretnutí so šéfom ukrajinskej tajnej služby.

Dioxín mnohí prirovnávajú k superjedu, v priemyselných krajinách sa však tejto zlúčenine nedá celkom vyhnúť. Zo 17 osobitne škodlivých dioxínov považujú odborníci tzv. Seveso-dioxín (TCDD – tetrachlordibenzo-p-dioxín) za najškodlivejší.

Dioxíny rôzneho druhu vznikajú pri spaľovacích procesoch nielen v priemyselných podnikoch, ale aj vo voľnej prírode, napríklad pri lesných požiaroch a búrkach. Jedovaté zlúčeniny, ktoré zaťažia životné prostredie, sa len pomaly odbúravajú a preto ich možno nájsť v tkanivách ľudí a zvierat. Až 95 percent dioxínu sa do živého organizmu dostáva potravou.

Dioxín môže vyvolať kožné jazvy, tzv. chlórakné, poškodenia pečene a centrálneho nervového, ale aj imunitného systému. Pre človeka môže byť smrteľný už jediný miligram tohto jedu.

Najťažší a zrejme aj najznámejší prípad hromadnej otravy dioxínom zaznamenali v talianskom Sevese, kde táto vysokojedovatá látka unikla do ovzdušia pri výbuchu v chemickej továrni 10. júla 1976.

Juščenka otrávili niekoľko týždňov pred prvým kolom ukrajinských prezidentských volieb, v ktorých bol spolu s premiérom Viktorom Janukovyčom jedným z dvoch hlavných favoritov. Prvé kolo nakoniec vyhral, v druhom s Janukovyčom podľa volebnej komisie tesne prehral. Ukrajinská opozícia však Janukovyčove víťazstvo neuznala. Po desiatich dňoch „oranžovej revolúcie“, keď v kyjevských uliciach denne protestovali desiatky tisíc prívržencov opozície, nariadil Najvyšší súd opakovanie druhého kola. To sa uskutoční 26. decembra.

Juščenko z pokusu pripraviť ho o život, ktorý mu nakoniec spôsobil len kožné ochorenie a úplne mu zmenil vizáž, od začiatku obviňoval ľudí blízkych súčasnému ukrajinskému prezidentovi Leonidovi Kučmovi. Predstavitelia viedenskej kliniky, kde Juščenka pred prvým kolom volieb liečili, otravu najskôr vylučovali. Ukrajinská opozícia však už vtedy tvrdila, že lekári boli podplatení Kučmovými ľuďmi.

debata chyba