Seizmológ: Pred vlnou mali varovať

Popredný nemecký seizmológ Rainer Kind kritizoval nedostatočný varovný systém v oblasti Indického oceánu. Ak by ľudí úrady pred prílivovými vlnami včas varovali, mohli mnohé z obetí žiť.

26.12.2004 22:17
debata

„Bolo to zrejme jedno z najsilnejších zemetrasení, aké kedy boli na Zemi zaznamenané, ale včasné varovanie mohlo mnohé obete zachrániť. Ničivým vlnám tsunami trvalo celé hodiny, než z epicentra dorazili na pobrežie postihnutých krajín, ale ľudia neboli varovaní,“ povedal Kind agentúre DPA.

„Samotné zemetrasenie sa nedalo v žiadnom prípade predpovedať, ale stalo sa v oblasti, kde sú podobné javy časté a kde ho musia očakávať. V tejto seizmicky aktívnej oblasti sa posúvajú a prekrývajú dve veľké litosférické dosky, čo spôsobuje časté otrasy. V Indickom oceáne však napriek tomu nefunguje kvalitný systém varovania, ako napríklad v oblasti Tichého oceánu,“ uviedol Kind.

Poukázal na to, že vlny tsunami, spôsobené podmorským zemetrasením sa síce rútia rýchlosťou niekoľko sto kilometrov za hodinu, napriek tomu im „muselo trvať niekoľko hodín, než dorazili napríklad k brehom Srí Lanky“. " O nejakom varovaní som však nič nepočul," dodal.

Kind uviedol, že prílivová vlna nie je na povrchu oceánu príliš vysoká, keď ale narazí na plytké pobrežie alebo na úzke vjazdy do prístavov, môže sa vztýčiť až do výšky niekoľko desiatok metrov. Ničivé účinky takejto vlny sú potom strašné.

Nemecký seizmológ zároveň varoval, že podľa prístrojov zemetrasenie pokračuje. „Koniec hrôzy je stále v nedohľadne. Prichádzajú stále ďalšie pomerne silné následné otrasy. Prasklina v morskom dne je dlhá asi 1000 kilometrov, treba rátať s ďalšími otrasmi a teda aj s prílovovými vlnami,“ upozornil odborník.

V systéme varovania pred tsunami je 26 štátov

Do Medzinárodnej koordinačnej skupiny pre varovanie pred vlnami tsunami sa zapojilo 26 krajín. Medzi nimi však nie sú India ani Srí Lanka, krajiny, ktoré veľmi vážne postihla nedeľňajšia katastrofa. Systém predpovedá až s predstihom 14 hodín, kde udrú nebezpečné vlny, napísala agentúra AP. To má umožniť evakuovať ľudí a znížiť počet obetí.

Systém sa opiera o sieť seizmických senzorov zaznamenávajúcich zemetrasenia a meračov prílivu, pripojených k bójkam v oceánoch. Západný okraj siete sa však končí v blízkosti Thajska a Singapúru. Sieť nie je v Indickom oceáne.

Prvé mohutné vlny tsunami sa v nedeľu presúvali rýchlosťou prúdového lietadla a do hodiny narazili na pobrežie Thajska. Za dve a pol hodiny prekonali 1600 km a udreli na Indiu a Srí lanku. Po prekonaní 6000 km od epicentra dorazili k brehom Afriky.

Členskými krajinami systému varovania pred tsunami sú Austrália, Kanada, Chile, Čína, Kolumbia, Cookove ostrovy, Kostarika, Ekuádor, Fidži, Francúzsko (ktoré kontroluje Francúzsku Polynéziu a ďalšie ostrovné oblasti), Guatemala, Indonézia, Japonsko, Mexiko, Nový Zéland, Nikaragua, Severná a Južná Kórea, Peru, Filipíny, Rusko, Singapúr, Thajsko, Hongkong, USA a Západná Samoa.

debata chyba