Izrael odovzdal Jericho Palestínčanom

Izrael odovzdal predjordánske mesto Jericho do správy Palestínskej autonómie. Opatrenie Tel Avivu by malo posilniť postavenie palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása pri rokovaniach s radikálnymi islamistami, ktorí by mali súhlasiť s podmienkami prímeria po štyri a pol roka trvajúcom protiizraelskom povstaní Palestínčanov.

16.03.2005 16:16
debata

Jericho je prvým z piatich predjordánskych miest, z ktorých by sa izraelskí ozbrojenci mali stiahnuť na základe obojstranného prímeria, ktoré izraelský premiér Ariel Šaron a palestínsky prezident Mahmúd Abbás ohlásili na februárovom regionálnom summite v egyptskom Šarm aš-Šajchu. 

Odovzdanie palestínskych miest Palestínskej autonómii je jedným z prostriedkov na obnovenie dôvery medzi obidvoma stranami. Odovzdanie Jericha palestínskej strane ešte v utorok ohrozil sám palestínsky prezident Abbás vyhlásením, že prepustí na slobodu palestínskych teroristov väznených v tomto meste.

Izraelský minister obrany Šaul Mofaz, ktorý rokoval v pondelok o odovzdaní Jericha s palestínskym ministrom pre bezpečnosť Násirom Jusifom, upozornil, že Izrael nebude v žiadnom prípade súhlasiť s oslobodením Saadata ani s prepustením Fuada Šubakího, ktorý bol zapletený do prípadu pašovania zbraní na lodi Karine A.

debata chyba