Kresťania slávia Zelený štvrtok

Spomienka na Pánovu poslednú večeru s učeníkmi, ustanovenie sviatosti oltárnej a sviatosti kňazstva je pre kresťanov podstatou Zeleného štvrtka. Tento deň dostal pomenovanie pravdepodobne podľa zelene v Getsemanskej záhrade, kde sa Ježiš Kristus modlil pred svojím zatknutím vojakmi.

24.03.2005 09:12
debata

Katolícki biskupi v jednotlivých diecézach sa v tento deň predpoludním stretávajú v katedrálnych chrámoch so svojimi kňazmi na omšiach svätenia olejov – Missa Chrismatis. Pri týchto omšiach sa posväcujú tri druhy olejov, a to olej katechumenov, olej chorých a krizma – olivový olej zmiešaný s balzamom. Používajú sa pri krste, birmovaní, pomazávaní chorých, pri vysluhovaní sviatosti kňazstva, posviacke oltára a chrámu.

Na Zelený štvrtok vo večerných hodinách sa slávia sv. omše venované pamiatke Pánovej poslednej večere s učeníkmi. Veriaci si spolu s kňazmi a biskupmi pripomínajú udalosť, keď Ježiš ustanovil sviatok kňazstva a sviatosť eucharistie, resp. premenil chlieb a víno na svoje telo a krv. Súčasne odovzdal apoštolom kňazskú moc so slovami – „Toto robte na moju pamiatku“. Niekde býva počas večernej omše na Zelený štvrtok aj obrad umývania nôh dvanástim mužom, ako to urobil Kristus vo Večeradle apoštolom. Po skončení omše veriaci spomínajú na Ježiša ako v Getsemanskej záhrade bdel v modlitbe. Apoštoli od únavy zaspali a Ježiš zostáva celkom sám. Túto udalosť, keď Ježiš zostal opustený, symbolizuje nielen otvorený prázdny svätostánok, zhasnuté večné svetlo pred ním, ale aj obnažovanie oltárov a odnesenie všetkých predmetov z nich. Ako znak spoluúčasti s utrpením Krista na Zelený štvrtok prestávajú zvoniť zvony a ich zvuk sa opäť ozve počas slávnostnej Glórie na vigíliu jeho vzkriesenia na Bielu sobotu večer.

Ustanovenie Večere Pánovej si na Zelený štvrtok pripomínajú aj veriaci Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku a iných kresťanských cirkví. Tento deň je spomienkou na udalosti posledného dňa Ježišovho života.

Na Zelený štvrtok Ježiš zhromaždil svojich učeníkov k poslednej večeri, aby spolu oslávili hod veľkonočného baránka. Ježiš však nepredniesol zvyčajnú reč o význame veľkonočného baránka a vyvedení židovského národa z Egypta, ale namiesto toho hovoril o svojej vlastnej obeti. Zreteľne znázornil učeníkom význam svojej smrti, keď chlieb a víno označil ako svoje telo a krv. Tak ako baránok v Egypte svojou krvou zachránil Izraelcov pred smrťou, tak Ježiš Kristus sa umučením a nevinnou smrťou obetoval ako veľkonočný baránok za záchranu celého ľudstva od hriechov a smrti.

V evanjelických chrámoch sa dnes popoludní a podvečer konajú služby Božie s Večerou Pánovou.

debata chyba