Rím viní USA zo smrti svojho agenta

Americkí vojaci sú zodpovední za smrť agenta talianskej tajnej služby Nicolu Calipariho. Vyplýva to z oficiálnej správy talianskych úradov, zverejnenej v pondelok večer.

03.05.2005 07:43
debata

Rím tak dementoval verziu Washinghtonu, zverejnenú pred niekoľkými dňami, na základe ktorej boli ozbrojenci USA oslobodení od všetkej viny na smrti talianskeho agenta. Talianski vyšetrovatelia síce nekonštatovali úmyselnosť, ale ostro kritizovali tých amerických vojakov, ktorí 4. marca pri kontrolnom bode neďaleko Bagdadu zastrelili Nicolu Calipariho, za ich neskúsenosť a stratu sebakontroly. 

„Je pravdepodobné, že v dôsledku neskúsenosti a stresu niektorí Američania konali inštinktívne, bez potrebnej rozvahy a trpezlivosti,“ píše sa v oficiálnom talianskom dokumente. 

Agent talianskej tajnej služby sprevádzal na bagdadské letisko novinárku Giulianu Sgrenovú, keď na ich auto začali strieľať americkí vojaci. Sgrenová prežila útok so zraneniami, pretože Nicola Calipari ju chránil vlastným telom. Vyšetrovací tím armády USA dospel k záveru, že americkí vojaci nemajú vinu na smrti Nicolu Calipariho, a preto nebudú disciplinárne stíhaní. 

Nepríjemný incident vyvolal napätie medzi USA a Talianskom, ktoré je jedným z najvernejších spojencov Washingtonu v irackom ťažení, a zvýšil tlak na talianskeho premiéra Silvia Berlusconiho, aby stiahol 3000-členný taliansky kontingent z Iraku. 

debata chyba