V lietadle mohol byť 50-stupňový mráz

V cyperskom lietadle zrútenom severne od Atén zrejme najprv prudko poklesol tlak. Piloti preto pravdepodobne upadli do bezvedomia a nepilotovaný stroj sa zrútil. Spolu s cestujúcimi okrem udusenia ešte aj zamrzli, a to ešte pred nevyhnutným pádom na zem.

14.08.2005 19:36
debata

Všetci zamrzli

Teória o zamrznutí osadenstva lietadla vyplýva jednak z SMS správy, ktorú poslal tesne pred katastrofou jeden z cestujúcich, a jednak zo svedectiev očitých svedkov, ktorí sa pohybovali v okolí tragédie.
„Videli sme mŕtvych, boli celí žltí, zmrznutí. Nikde žiadna krv,“ povedal gréckej televízii ERT jeden z nich.
Podľa neho lietadlo narazilo na kopec a prepadlo sa do stráne. Po tom, čo sa na svahu rozpadlo, vypukol požiar, ktorý zachvátil trosky, rozhádzanú batožinu aj rozmetané kusy tiel.

Kontakt s lietadlom sa stratil možno už na Cypre

Mnoho cestujúcich malo zapnuté bezpečnostné pásy, a tak ich telá zostali vo vytrhnutých sedadlách. To nasvedčuje tomu, že sa už chystali na pristátie alebo sa ešte nestačili odopnúť po štarte. Špekuluje sa totiž, že kontakt s lietadlom stratila už riadiaca veža na Cypre, a nie, ako sa doposiaľ uvádzalo, dispečing letovej prevádzky v Aténach. Kapitán, ktorý sa sťažoval na problémy s klimatizáciou, ešte stačil prepnúť na automatického pilota.

Pokles tlaku – strata kyslíka – smrteľný mráz

Problém ale bol, ako sa zhodujú leteckí odborníci, pravdepodobne so stratou tlaku v kabíne lietadla, čo privodilo stratu kyslíka a smrteľný mráz. Vo výške niekoľkých kilometrov nad zemou sa teplota pohybuje okolo mínus 50 stupňov Celzia. Ak bola rovnaká aj v kabíne, zostávalo ľuďom na palube len niekoľko minút života. Rovnaké množstvo času pred upadnutím do bezvedomia mali však aj pri strate kyslíka. Možné teda je, že niekoľko minút pred zrútením sa lietadlo premenilo na vzdušného „bludného Holanďana“, pretože všetci na jeho palube mohli byť mŕtvi.

Lietadlo mierilo na Atény, grécka armáda konala

Príliš dlho trvajúca strata kontaktu s lietadlom, ktoré mierilo na Atény, potom vyvolala pravdepodobne obavy úradov, či stroj niekto neuniesol a nechystá teroristický útok podobný tomu z 11. septembra v New Yorku. Grécka armáda preto vyslala naproti lietadlu dve stíhačky F-16, ktoré jeho pohyb sledovali. Pretože sa odchýlilo na sever od mesta, priamo nezasiahli.
Stroj potom stratil výšku a narazil neďaleko historického Marathónu na kopec a rozpadol sa. Len náhodou sa pritom vyhol husto obývanej zástavbe na morskom pobreží.

debata chyba