Chrám sv. Víta nebrali cirkvi ani komunisti

Ani komunisti sa v Československu nepokúsili chrám sv. Víta na Pražskom hrade cirkvi vziať, iba ju zbavili správy tohto objektu. Konštatuje to denník Lidové noviny (LN) na margo súdneho sporu medzi českým štátom a katolíckou cirkvou o tento symbol českej štátnosti.

26.10.2005 11:35
Chrám sv. Víta Foto:
Chrám sv. Víta v Prahe
debata

Obvodný súd v utorok rozhodol rovnako ako pred 11 rokmi  katedrála patrí cirkvi. Verdikt však nenadobudol právnu moc a očakáva sa odvolanie zástupcu štátu.

Denník sa v úvodníku pozastavuje nad tým, prečo sa štát o získanie katedrály vôbec usiluje. Prečo by kostol českých katolíkov, ktorého základný kameň položili v roku 1344, mal dostať volený zástupca národa bez vierovyznania? O čo bude štát ukrátený, ak bude kostol v hradnom areáli v majetku katolíckej cirkvi?

O nič, respektíve o moc disponovať, rozhodovať a šikanovať tých, ktorí budovu využívajú k účelu, kvôli ktorému bola postavená a chodia tam naplňovať svoje duchovné potreby. Ostatným tam predsa vstup nie je zakázaný, iba nevedia, čo by v katedrále mohli robiť, uzatvárajú LN.

debata chyba