Rusko oslavuje Deň národnej jednoty

V Rusku je v piatok voľný deň. Krajina si totiž prvýkrát pripomína nový štátny sviatok - Deň národnej jednoty, ktorý nahradil podľa oficiálnych miest už prežité oslavy Veľkej októbrovej socialistickej revolúcie (7. novembra).

04.11.2005 15:06
debata

Deň národnej jednoty má byť spomienkou na vyhnanie poľských okupačných vojsk z Moskvy, pripadajúce na 4. novembra 1612, ktorým sa končí tzv. Obdobie nepokoja – Smuta. Napriek zmene v systéme štátnych sviatkov budú mať niektoré firmy voľno aj v pondelok 7. novembra.

Ruské obyvateľstvo si na zmeny ešte nezvyklo. Podľa prieskumu inštitútu Levada nevie 51 percent opýtaných, čo sa 4. novembra oslavuje. Štátna televízia dnes preto vysielala sériu relácií, ktoré mali pomôcť túto vedomostnú medzeru zaplniť.

Väčšina Rusov bude mať ešte dlho v pamäti oslavy VOSR, ktoré boli pre komunistickú stranu také dôležité, že kedysi bolo voľno nielen 7., ale aj 8. novembra. Milióny pracujúcich sa však museli zúčastňovať na masových sprievodoch a sviatočnú atmosféru si veľmi neužili. Úplné zrušenie osláv VOSR si pre vtedajšiu silnú pozíciu komunistov nedovolil ani bývalý ruský prezident Boris Jeľcin.

O definitívne zrušenie 7. novembra ako štátneho sviatku sa postarala až koncom minulého roka Štátna duma, ovládaná prokremeľskou stranou Jednotné Rusko. Rovnaký osud postihol aj Jeľcinom zavedený Deň ústavy (12. decembra) a sviatok na 2. mája, ktorý bol akousi novodobou verziou komunistického Veľkonočného pondelka.

Väčšina Rusov zrejme pôjde v pondelok na tradičné sprievody k 88. výročiu VOSR. V Moskve to môže spôsobiť dopravný chaos, keďže bude pracovný deň. Navyše, na Červenom námestí sa uskutoční veľká vojenská prehliadka pri príležitosti 64. výročia „socialistickej revolúcie“ z novembra 1941, keď z tohto miesta odišli na front ruskí vojaci, ktorí odrazili útok nemeckých jednotiek na Moskvu.

debata chyba