Tlač: Slováci dali priestor nacionalistom

Maďarské médiá si všímajú sobotňajšie regionálne voľby, v nich zvlášť účinkovanie Strany maďarskej koalície. Najvplyvnejší denník Népszabadság na titulnej strane informuje o výsledkoch volieb pod titulkom Maďarská strana, prehratá bitka.

28.11.2005 10:19
debata

Konzervatívny Magyar Nemzet takisto na titulnej strane hlása, že v SR získali priestor nacionalisti.

Periodiká zdôrazňujú nízku účasť voličov, ako aj skutočnosť, že do popredia sa dostali vládne pravicové strany SDKÚ a KDH, SMK zas oproti predchádzajúcim regionálnym voľbám stratila 25 poslancov v krajských samosprávach. Poukazujú aj na skutočnosť, že Mečiarova ĽS-HZDS utrpela veľkú porážku.

Predseda SMK Béla Bugár pre Népszabadság uviedol, že vzhľadom na to, že aj prirodzení slovenskí koaliční partneri nechali maďarskú koalíciu osamotenú (okrem Bratislavského kraja), dosiahla jeho strana prijateľný výsledok. „V Nitrianskom kraji aj počas moratória povzbudzovali hlasovať letákmi a plagátmi slovenských voličov. Opäť sa potvrdilo, že v SR, a najmä v Nitrianskom a v Banskobystrickom kraji, je protimaďarský postoj dobrou zbraňou kampane,“ formuloval Bugár.

Mimoriadnu porážku zaznamenala SMK v Nitrianskom kraji, konštatuje Magyar Nemzet, ktorý pripomína, že kým doteraz mala v krajskej samospráve SMK 31 poslancov a vládla absolútnou väčšinou hlasov, teraz iba so 17 poslancami je nútená byť v opozícii. V Nitrianskom kraji vznikla protimaďarská koalícia, tej sa podarilo poraziť SMK, konštatuje periodikum.

debata chyba