Pinocheta zbavili neviny

Čílsky najvyšší súd dnes zamietol odvolanie bývalého diktátora Augusta Pinocheta, ktorý sa bude musieť zodpovedať za zmiznutie ľavicových aktivistov počas vlády jeho režimu.

26.12.2005 22:54
debata

Pinocheť, ktorý sa moci ujal vojenským prevratom v roku 1973 a vládol do roku 1990, bude teraz čeliť prvým zo série viacerých obvinení z porušenia ľudských práv spojených s Operáciou Colombo. Počas akcie z polovice 70. rokov zmizlo 119 členov ozbrojenej revolučnej skupiny a predpokladá sa, že boli zabití.´

Panel piatich sudcov pomerom hlasov 3:2 zamietol argumenty obhajoby, ktorá argumentovala zdravotnými problémami Pinocheta, vrátane miernej demencie spôsobenej častými minimŕtvicami. Podľa obhajoby Pinochet nie je dostatočne zdravý na to, aby čelil procesu.

V priebehu uplynulých piatich rokov čílske súdy kvôli zdravotnému stavu bývalého diktátora odmietli prejednávať tri ľudskoprávne žaloby vznesené proti Pinochetovi. Niektorí lekári z novej lekárskej komisie nariadenej súdom však vyhlásili, že Pinochet svoje symptómy zveličuje.

Pinochet je v súvislosti s inými ľudskoprávnymi prípadmi od konca novembra v domácom väzení vo svojej vile na okraji Santiaga.

V novembri ho obžalovali aj z daňového podvodu a iných zločinov v súvislosti s 27 miliónmi dolármi ukrytými na bankových účtoch v zahraničí.

Pinochetov režim je obviňovaný z toho, že zabitia odporcov počas Operácie Colombo maskoval falošnými správami pre médiá, podľa ktorých sa členovia Revolučného ľavicového hnutia pozabíjali vzájomne počas vnútorného sporu a ozbrojenej konfrontácie.

debata chyba