Česká armáda svoje staré An-24 už vyradila

Česká armáda, pod ktorú spadá aj tzv. vládna letka, ktorá zaisťuje prepravu ústavných činiteľov aj vojakov, mala po rozdelení ČSFR štyri dopravné lietadlá typu Antonov An-24. Dnes už nelieta ani jedno. Armáda ČR ich začala vyraďovať v roku 2000 a posledné vyradila v roku 2005. Uviedol to hovorca Ministerstva obrany ČR Andrej Čírtek.

20.01.2006 13:12
debata

"Antonovy 24 sme vyradili na konci minulého roku z dôvodu ukončenia technickej životnosti. To znamená, (nebol) žiaden problém. Jednoducho, na základe životného cyklu, ako bola výrobcom stanovená technická životnosť, tak sme ich vydarili,“ vysvetlil.

V súvislosti s tragickou nehodou slovenského vojenského lietadla v Maďarsku český prezident Václav Klaus vo štvrtok zaslal prezidentovi SR Ivanovi Gašparovičovi kondolenčný telegram, v ktorom ocenil slovenskú účasť na misii v Kosove, na ktorej sa zúčastňujú aj českí vojaci. Prezident Klaus vyjadril v telegrame svoju hlbokú sústrasť a poprosil prezidenta SR, aby ju tlmočil aj rodinám obetí.

Večer sa v Prahe o 18.00 hodine vo vojenskom kostole sv. Jana Nepomuckého na Hradčanoch uskutoční zádušná omša za obete leteckého nešťastia. Na smútočnej bohoslužbe sa zúčastní aj veľvyslanec SR v ČR Ladislav Ballek.

Na slovenskom zastupiteľskom úrade v Prahe budú v pondelok a v utorok sprístupnené kondolenčné knihy.

debata chyba