Rusko varuje Švédsko pred zhoršením vzťahov

Ruské ministerstvo zahraničných vecí varovalo Švédsko, že minulotýždňové obvinenie ruského vedca zo špionáže môže poškodiť vzájomné vzťahy oboch krajín.

21.02.2006 13:25
debata

Ruského výskumného pracovníka, ktorý pôsobil v centre genetiky Švédskej univerzity poľnohospodárskych vied, nariadil vziať do väzby švédsky súd kvôli údajnej špionáži pre nemenovanú zahraničnú mocnosť. Podľa švédskej prokuratúry jeho aktivity ohrozili národnú bezpečnosť Švédska a jeho ozbrojené sily.

„Požiadali sme švédske úrady o vysvetlenie celej záležitosti,“ uvádza sa vo vyhlásení ruského rezortu diplomacie. „Prípadom sa zaoberáme v najväčšej vážnosti a je pochopiteľné, že incidenty podobného druhu sa nevyhnutne odrazia na našich vzťahoch so Švédskom.“

Obvineného výskumníka už vo väzbe navštívili ruskí diplomati a ponúkli mu právnu pomoc. 

V súčasnosti na prípade intenzívne pracujú vyšetrovatelia švédskej kontrašpionáže. Švédsky súd v piatok rozhodol, že Rus strávi vo väzbe najbližších minimálne štrnásť dní, počas ktorých sa bude obžaloba snažiť predložiť konkrétne dôkazy.

Moskva a Štokholm majú v súčasnej dobe takmer bezproblémové bilaterálne vzťahy. V januári sa na švédskom území konalo spoločné mierotvorné cvičenie oboch krajín.

debata chyba