Homosexuáli si v ČR môžu povedať áno

Pre homosexuálne páry v Česku sa veľa zmenilo. Môžu už totiž uzatvárať registrované partnerstvá. Hoci to nie je svadba, aj tu sa podľa zákona vyžaduje povedať si vzájomné áno. Celkovo sa však homosexuáli a lesbičky do registrovaného partnerstva zatiaľ príliš neženú a úrady neočakávajú žiadne návaly v obradných sieňach.

01.07.2006 09:39
debata

 Dnes by mali vytúžený akt absolvovať len tri alebo štyri páry. Gay a lesbická liga si to vysvetľuje hlavne tým, že vyhláška, ktorá to upravuje, vyšla len 13. júna a dovtedy nebolo možné na matrikách požiadať o vstup do partnerstva.

Prvá veľká mediálna udalosť sa očakáva v pondelok, keď si na hrade Karlštejn majú „večnú vernosť“ sľúbiť spevák Pavel Vítek a hudobný producent Janis Sidovský. Ako prezradili denníku Mladá fronta Dnes, na zozname pozvaných hostí je už viac ako 200 mien.

Jednou z vecí, ktorou sa registrované partnerstvo líši od sobáša, je, že pár naň nepotrebuje svedkov. Zdá sa však, že po formálnej stránke si gayovia a lesbičky tento akt prispôsobujú svadbe. Podľa magistrátu mesta Kladna, ktorý už dostal 15 žiadostí o vstup do partnerstva, napríklad dve ženy požiadali, aby si mohli vymeniť prstienky. Matrika im vyhovie a dokonca už pripravila v spolupráci s právnikom aj špeciálne príhovory. V obradnej sieni zahrá „mladopartnerom“ aj hudba.

V Hradci Králové sa už informovalo niekoľko desiatok ľudí. Ako povedal pre ČTK Václav Svoboda, hovorca magistrátu, zväzky sa budú uzatvárať na radnici alebo v Dome U Špiláků na Veľkom námestí, kde sa tradične konajú svadby.

V Liberci chce v lete partnerstvo uzavrieť päť dvojíc gayov a jeden lesbický pár. Podľa tamojšej matrikárky mužom stačípotvrdenie zväzku podpisom, ženy uvažujú a slávnostnejšom obrade. Ak má však nejaký homosexuálny pár predstavu, že uzavrie partnerstvo v sobotu na Staromestskej radnici v Prahe, ako býva populárnym zvykom pri klasických sobášoch, musí na to zabudnúť. V Prahe 1 budú mať do konca roka šancu len v pondelok a stredu. Svadby na Staromestskej radnici sú objednané na šesť mesiacov dopredu.

Zo zákona o registrovanom partnerstve
*****
registrované partnerstvo je trvalé spolužitie dvoch osôb rovnakého pohlavia
***** partnerovi môže byť do výchovy zverené jeho dieťa, existencia partnerstva tu nie je prekážkou

debata chyba