Kubiš: Dajte vláde sto dní, potom súďte

Neopodstatnené sú obavy, podľa ktorých sa Slovensko dostane do nacionalistického a protimenšinového stavu spred roka 1998, uviedol v rozhovore pre maďarský denník Népszabadság slovenský minister zahraničných vecí Ján Kubiš.

11.07.2006 10:39
debata

Zárukou toho je vládny program, ktorý bude pripravený do začiatku augusta, moderný ľavicový hodnotový poriadok najsilnejšieho koaličného subjektu Smer-SD, ako aj osobný sľub predsedu Smeru Roberta Fica. Zdôraznil to v exkluzívnom rozhovore pre najvplyvnejší maďarský denník šéf slovenskej diplomacie, ktorý sa stretne na svojej prvej zahraničnej pracovnej ceste v Budapešti s maďarskou ministerkou zahraničných vecí Kingou Gönczovou.

Kubiš podčiarkol význam svojej prvej cesty, ktorá vedie do Maďarska, a dodal, že susedská politika bude určujúcim prvkom slovenskej diplomacie. 

Na margo zloženia vládnej koalície, ktoré vyvolalo ostrú kritiku v zahraničí, minister povedal, že zámery SNS týkajúce sa zahraničnej politiky, ale ani zámery národniarov súvisiace s Maďarmi žijúcimi na Slovensku, nebudú v žiadnom prípade realizované.

Koaličná zmluva presne stanovuje priestor pohybu troch koaličných partnerov. Tým, ktorí o tom pochybujú, Kubiš odkázal, aby počkali na vládny program, dali v zmysle demokratických pravidiel sto dní novému kabinetu, a až potom nech súdia – a vtedy už podľa faktov.

debata chyba