Útočiť mali britskí moslimovia

Britská polícia oznámila, že jej príslušníci zmarili sprisahanie, ktorého cieľom mal byť bombový útok na lietadlo. Malo ísť o masovú vraždu, tvrdí britská polícia. Teroristický útok na britské lietadlá smerujúce do Spojených štátov pripravovali údajne mladí britskí moslimovia.

10.08.2006 15:36 , aktualizované: 17:46
debata

Za mrežami doteraz skončilo 21 ľudí, vyšetrovanie je však len na začiatku. Washington z prípravy útokov podozrieva al-Káidu.

„Niektorí ľudia sa vydávali za zástupcov nejakej komunity alebo obce, ale predovšetkým išlo o ľudí, ktorí chceli spáchať masovú vraždu,“ zdôraznil zástupca hlavného komisára Scotland Yardu Pal Stephenson. „Mohlo to mať nepredstaviteľné následky,“ dodal.

Polícia zatiaľ spresnila len to, že zadržala 21 ľudí, predovšetkým v Londýne, Birminghame a tiež v Thames Valley. Ich národnosť a vek však taja.

Televízna stanica Sky News priniesla informácie, že išlo o „veľmi mladých britských moslimov“. Verejnoprávna BBC uvádza, že všetci zatknutí sú „ľudia, ktorí sa narodili vo Veľkej Británii“. Niektoré zdroje však hovoria, že veľká časť z nich je ázijského pôvodu, údajne pakistanského.

Vyšetrovatelia však utajujú aj spôsob, akým chceli teroristické útoky uskutočniť. Na verejnosť zatiaľ prenikli správy, že páchatelia chceli do lietadiel z Veľkej Británie do Spojených štátov prepašovať v príručnej batožine tekuté chemikálie. Tie mali potom v rovnakom čase odpáliť.

Podľa BBC terčom útokov malo byť desať lietadiel. Tento údaj však zatiaľ nikto nepotvrdil. Minister vnútra John Reind hovoril len o „niekoľkých leteckých spojoch“. Oznámil, že zatkli všetkých hlavných podozrivých, ale je potrebné mať sa stále na pozore.

Dvaja nemenovaní protiteroristickí odborníci z Pentagonu pre televíziu CNN vyhlásili, že cieľom teroristov mali byť aj lietadlá amerických spoločností United Airlines, American Airlines a Continental. Podľa nemenovaného zdroja z Washingtonu všetky doteraz známe informácie naznačujú, že za prípravou teroristických útokov stála teroristická organizácia al-Káida.

Túto domnienku potvrdil aj americký minister pre vnútornú bezpečnosť Michael Chertoff. „Spôsob, akým sa mali útoky uskutočniť, ukazujú, že by za prípravou útokov mohla byť al-Káida, ale vyšetrovanie ďalej pokračuje,“ povedal.

Michael Chertoff

Plán teroristov bol podľa šéfa rezortu vnútornej bezpečnosti takmer dokonalý. „Navyše bol vo finálnej fáze príprav,“ priblížil Chertoff doterajšie výsledky vyšetrovania.

Predstavitelia FBI oznámili, že teroristi mali v pláne zničiť lietadlá, ktoré mali namierené do New Yorku a Washingtonu.

Spojené štáty podľa Chertoffa vyšlú do Londýna niekoľkých protiteroristických špecialistov, ktorí by mali britskej polícii pomôcť s vyšetrovaním okolností plánovaných útokov.

Dopravné obmedzenia v leteckej doprave

Doprava na letisku Heathrow, ktoré predstavuje jednu z najrušnejších križovatiek Európy, bola z bezpečnostných dôvodov pozastavená. Tisíce ľudí tu zostali uväznení, podobne ako na ďalších britských letiskách.

Spoje do Londýna zrušili až do odvolania aj spoločnosti Lufthansa, Air France a British Airways. Spojenie medzi Slovenskom a britskou metropolou ovplyvnené nebolo, pretože letecké spoločnosti na linkách z Bratislavy nevyužívajú letisko Heathrow, ale Stansted.

ČSA pozastavili všetky štvrtkové lety do Londýna. Zatiaľ zrušili jeden let z Prahy, čo postihlo desiatky ľudí. ČSA tiež neprijímajú cestujúcich na let o 18:45. Meškanie mali dva prílety ČSA z Londýna. Obe lietadlá však už s dvoj a trojhodinovým meškaním v Prahe pristáli.

Pasažierka odovzdáva svoj rúž do zberného koša s predmetmi, ktorých
preprava v lietadle bola zakázaná pre obavu z teroristických útokov.

Rovnako British Airways zrušili všetky lety do alebo z Londýna, vrátane troch z Prahy.
Sprísnené bezpečnostné opatrenia platia na všetkých britských a niektorých svetových letiskách. Bezpečnostné opatrenia zvýšili okrem iných aj Spojené štáty a Austrália. Zakázaná je hlavne osobná batožina na palube lietadla. Cestujúci z Británie si môžu zobrať len nevyhnutné veci. (zoznam povolených a zakázaných vecí nájdete tu) Všetko musí byť v priehľadnom plastovom obale. Je zakázané brať si so sebou tekutiny. Ak rodičia zoberú so sebou dieťaťu fľašku, musia jej obsah pri kontrole ochutnať.

Americké úrady vyhlásili na komerčných letoch oranžový, teda vysoký stupeň nebezpečenstva, na spojoch z Británie platí ešte vyšší, červený stupeň, ktorý znamená vážne ohrozenie.

debata chyba