Gyurcsány: Maďarsko je plné lží

Maďarsko je v uplynulých ôsmich-desiatich rokoch plné politických lží, ktoré čoraz viac zaťažujú krajinu a z kruhu ktorých sa treba dostať.

17.09.2006 21:16
Ferenc Gyurcsány Foto:
Podľa maďarského premiéra (na ilustračnej fotografii) krajina žije v zajatí klamstiev, ktoré namiesto inšpirácie na nové výkony ľudí demotivujú.
debata

Na fóre v rámci tradičného festivalu Jesenná ruža maďarských socialistov to v Györi vyhlásil predseda vlády a kandidát na post lídra Maďarskej socialistickej strany (MSZP) Ferenc Gyurcsány.

Podľa jeho slov žije krajina v zajatí klamstiev, ktoré namiesto inšpirácie na nové výkony ľudí demotivujú.

Premiér priznal, že počas vládnutia v krajine by bolo bývalo správne viac hovoriť o nutnosti dostať sa z tohto bludného kruhu.

Kým väčšina prítomných prerušovala Gyurcsányovo vystúpenie potleskom, menšia skupinka permanentne jeho prejav narušovala piskotom a pokrikmi.

Stalo sa tak v deň, od ktorého nálady v Maďarsku, stojacom pred komunálnymi voľbami, zrejme poznačí zverejnenie obsahu audiozáznamu vystúpenia predsedu vlády na zasadnutí frakcie MSZP v Balatonöszöde z 26. mája tohto roku. Zvukový záznam zverejnil dnes na svojom internetovom portáli verejnoprávny Maďarský rozhlas bez uvedenia zdrojov, z ktorých ho získal. Už krátko po zverejnení fragmentov prejavu pre obrovský záujem verejnosti portál skolaboval.

Gyurcsány použil na ilustráciu situácie krajiny po rokoch vládnutia socialistov veľmi expresívne slová a konštatoval, že čosi podobné sa ešte nestalo v žiadnej európskej krajine.

„Je evidentné, že sme posledné 1,5–2 roky preklamali. Bolo úplne jasné, že to, čo hovoríme, nie je pravda. …A pritom sme, mimochodom, štyri roky nerobili nič. Nič. Nedokážete mi povedať také podstatné vládne opatrenie, na ktoré by sme mohli byť hrdí s výnimkou toho, že sme sa na koniec z h…a dokázali vrátiť k vládnutiu,“ citovala okrem iného zo slov predsedu maďarskej vlády národná agentúra MTI.

Ferenc Gyurcsány vo vysielaní komerčnej televízie ATV dnes večer potvrdil, že uvedené slová zodpovedajú „zhruba“ skutočnosti. „Hovoril som o principiálnych klamstvách politiky… Chcel som upozorniť na to, že niet inej cesty, ako ich opustiť… Vášeň človeka niekedy prinúti k tomu, aby preháňal,“ poznamenal.

debata chyba