Maďarský parlament je jednotný: strany vyzývajú na pokoj

Zástupcovia piatich parlamentných strán Maďarska sa dohodli na texte spoločného vyhlásenia, v ktorom vyzvú obyvateľov krajiny, aby svoje názory prejavovali bez použitia násilia.

19.09.2006 15:36 , aktualizované: 16:01
Demonštrácia. Foto:
Situácia v Budapešti zostáva nateraz tvrdá.
debata

Pred novinármi to vyhlásila predsedníčka maďarského zákonodanrého zboru Katalin Sziliová.

Navrhovaný text by na svojom popoludňajšom zasadnutí mali schváliť parlamentní poslanci. Nočný útok demonštrantov na budovu maďarskej štátnej televízie v Budapešti, pri ktorom utrpelo zranenia asi 150 osôb a vznikli značné materiálne škody, označil medzitým maďarský prezident László Sólyom za obyčajnú kriminálnu akciu.

„Ide o ničím neospravedlniteľné kriminálne akcie, proti ktorým bude treba v budúcnosti rázne zakročiť. Za vážne varovanie musíme pokladať skutočnosť, že bezpečnostné sily hlavného mesta v dôsledku ich nízkeho počtu a nedostatočnej výbavy neboli schopné zabezpečiť poriadok a zabrániť násilnostiam,“ zdôraznil maďarský prezident.

V rámci interview, poskytnutého tlačovej agentúre Reuters premiér Ferenc Gyurcsány, ktorého sporné výroky vyvolali vlnu protestov predovšetkým v radoch pravicovej opozície potvrdil, že nemieni rezignovať na svoj post a je za každú cenu odhodlaný pokračovať v začatých reformách hospodárstva a štátnej správy.


Napíšte nám svoj názor prostredníctvom novej služby na tema.pravda.sk – Násilné protivládne demonštrácie v Budapešti. Niektoré z názorov sa môžu dostať aj do papierového vydania Pravdy.


debata chyba