Kto za to môže? Maďarské denníky sa sporia

Rozdielnym spôsobom reagujú vo svojich komentároch dva najčítanejšie maďarské denníky na otázku, kto je zodpovedný za násilnícke akcie v areáli štátnej televízie v Budapešti, pri ktorých v noci na utorok utrpelo zranenia približne 150 ľudí a vznikli značné materiálne škody.

20.09.2006 11:16 , aktualizované: 12:41
Nepokoje v Maďarsku Foto:
Druhá rušná noc v uliciach Budapešti. Demonštrantov nakoniec polícia rozohnala obuškami a slzotvorným plynom.
debata

„Je potešiteľné, že široké vrstvy maďarského obyvateľstva tentokrát namiesto obvyklej pasivity aktívne zareagovali na škandalózne vyhlásenia socialistického premiéra, keď sa vo veľkom počte zhromaždili pred budovou parlamentu a požadovali demisiu Ferenca Gyurcsánya a jeho vlády. O to smutnejšie a odsúdeniahodnejšie sú udalosti v areáli štátnej televízie, vyprovokované cynickým správaním úradujúceho premiéra, ktorý sa širokej verejnosti ani napriek výzve prezidenta Lászlóa Sólyoma nechcel ospravedlniť za svoje poburujúce výroky,“ píše Magyar Nemzet.

Pravicovo orientované noviny vo svojom úvodníku vyzdvihujú jednoznačne negatívny postoj prezidenta k násilníckym akciám, ktorých terčom bola štátna televízia.

Tento „objektívny“ prístup k základným princípom demokracie denník Magyar Nemzet porovnáva s „pochybným“ správaním sa niekdajšej hlavy štátu Árpáda Göncza, ktorý na začiatku 90. rokov nepokladal za potrebné jednoznačne odsúdiť násilnícky charakter vtedajšou socialistickou a liberálnou opozíciou podporovanej taxíkovej blokády.

„K nočnému útoku na štátnu televíziu by asi nebolo došlo, keby opozičná Maďarská občianska strana – FIDESZ po druhej volebnej porážke nezačala opäť spochybňovať legitímnosť socialistami vedenej vlády a vyzývať svojich stúpencov na ofenzívu proti kabinetu Ferenca Gyurcsánya,“ píše denník Népszabadság, ktorý nešetrí kritikou ani na adresu Lászlóa Sólyoma.

„Úradujúci prezident sa v krízovej situácii pustil do sterilného moralizovania, pričom však pochybným spôsobom napadol Ferenca Gyurcsánya, keď od neho požadoval, aby sa verejnosti ospravedlnil za svoje výroky. Nepriamym obvinením premiéra László Sólyom zvýšil sebavedomie tých extrémistov, ktorých potom za ich nočné vyčíňanie jednoznačne odsúdil,“ zdôrazňuje ľavicovo orientované maďarské periodikum.


Napíšte nám svoj názor prostredníctvom novej služby na tema.pravda.sk – Násilné protivládne demonštrácie v Budapešti. Niektoré z názorov sa môžu dostať aj do papierového vydania Pravdy.


debata chyba