Odborník na islam: Nemeckí politici sú naivní

Nemecký odborník na islam Bassam Tibi, ktorý je sýrskeho pôvodu, vytkol nemeckým politikom, že pri rokovaní s islamskými predstaviteľmi v krajine vystupujú "s príliš veľkou naivitou". Reagoval tak na začínajúcu sa "islamskú konferenciu", na ktorú pozval spolkový minister vnútra Wolfgang Schäuble zástupcov moslimských skupín a prúdov v Nemecku.

27.09.2006 09:50
Berlín Foto:
Berlín
debata

„Funkcionári islamskej obce v Nemecku si neželajú žiadnu integráciu v zmysle hodnotovej orientácie. Naopak, usilujú sa skôr o to, aby sa kresťanskí predstavitelia postupne obrátili na islam, pretože ich náboženstvo neuznávajú ako plnohodnotné,“ povedal Tibi pre internetovú verziu Der Spiegel. „Naši politici to však nechcú vziať na vedomie, pretože by im to spôsobovalo problémy,“ dodal.

Tibi preto od konferencie neočakáva nič zvláštneho. Podľa neho sa hlavnou témou rokovania stanú bezpečnostné otázky a nie integračné, teda včlenenie moslimov do nemeckej spoločnosti. Podľa pôvodných zámerov to však malo byť naopak, podľa úvahy, že integrácia zároveň zaručí aj bezpečnosť.

Expert vyzval nemeckých politikov, aby presadzovali „euroislam“, to znamená, že moslimovia, ktorí sa prisťahujú do krajiny, by mali plne prijímať právny a ústavný poriadok hostiteľskej krajiny.

Tibi sa však osobne necíti v Nemecku plne rešpektovaný. Pracuje ako profesor na univerzite v Göttingene, ale aj tam údajne cíti určité „vyčleňovanie a opovrhovanie“. Preto chce čoskoro ukončiť svoje pôsobenie v Nemecku a prejsť na americkú elitnú Cornellovu univerzitu. Tam plánuje napísať svoj životopis, pre ktorý má už teraz pripravený názov: A Life of Suffering as an Alien in Germany (Strastiplný život cudzinca v Nemecku).

debata chyba