Wehler: Fundamentalizmus je mor 21. storočia

Známy nemecký historik Hans-Ulrich Wehler označil islamský fundamentalizmus za politický mor 21. storočia a totalitnú hrozbu. Wehler to povedal v rozhovore, ktorý zverejnil denník Kölner Stadt-Anzeiger. "Kritika Mohamedových karikatúr a pápežovho prejavu zodpovedajú totalitnému duchu, ktorý nepripúšťa konkurenciu ani iný názor," uviedol Wehler, ktorý je profesorom histórie na Bielefeldskej univerzite.

28.09.2006 11:44
Palestínčan číta posvätnú knihu Korán. Foto:
Palestínčan číta posvätnú knihu Korán.
debata

Rozhodnutie Deutsche Oper v Berlíne stiahnuť z programu Mozartovu operu Idomeneo z roku 1781 z obáv pred reakciami moslimov ostro kritizoval. Podľa neho sú to predčasné obavy tvárou v tvár hmlistej hrozbe.

„Ak budeme mať naďalej strach, potom budú z programu stiahnuté ďalšie predstavenia, v ktorých sa objavujú narážky na moslimov,“ povedal a dodal, že „sa dosiahla hranica, ktorú nemožno prekročiť“.

Stiahnutie Idomenea z programu kritizovali nemeckí politici, vrátane kancelárky Angely Merkelovej a tiež väčšina moslimských združení.

Islam bol podľa historika štyri storočia, až do križiackych výprav, náboženstvom, ktoré najviac expandovalo, a to až do Španielska a dnešného Pakistanu. „V týchto regiónoch vybudoval islam najväčšiu otrokársku spoločnosť, akú kedy svet poznal,“ uviedol.

Križiacke výpravy boli „reakciou na vehementnú expanziu a obavy kresťanov potvrdilo v roku 1453, keď Turci dobyli Carihrad,“ dodal.

debata chyba