Brazílčania volia novú hlavu štátu

V Brazílii sa konajú prezidentské voľby. Podľa prieskumov je úradujúca hlava štátu Luiz Inacio Lula da Silva hlavným favoritom chudobných a robotníkov, korupčné škandály však možno zmarili jeho šance na víťazstvo v prvom kole.

01.10.2006 18:55
Predvolebná kampaň v Brazílii Foto:
Predvolebná kampaň v Brazílii
debata

Dva prieskumy zverejnené v sobotu v noci po prvý raz od spustenia kampane ukázali, že Lula bude možno musieť o znovuzvolenie zvádzať súboj v druhom kole, ktoré by sa konalo 29. októbra. Prípadná potreba druhého kola by predĺžila jedovatú politickú atmosféru vo štvrtej najväčšej demokracii sveta.

Hlasovanie sa koná v čase smútku za obeťami najhoršej leteckej katastrofy v histórii krajiny. Všetkých 155 osôb na palube podľa predpokladov zahynulo pri piatkovej nehode dopravného lietadla, ktoré sa v piatok zrútilo do amazonského pralesa.

Právo voliť má viac ako 125 miliónov Brazílčanov – od osád pri Amazonke po mrakodrapy v Sao Paule, od násilných slumov Ria de Janeiro po bohaté farmy na juhu krajiny. Prezidentské voľby sú šieste od roku 1985, keď sa po 21 rokoch skončila vojenská vláda.

Lula (60), ktorý sa vypracoval z pouličného čističa topánok na lídra najväčšej krajiny Latinskej Ameriky, čelí výzve Geralda Alckmina z centristickej Sociálnodemokra­tickej strany Brazílie (PSDP) a ďalších šiestich kandidátov.

Ešte pred dvoma týždňami všetko nasvedčovalo, že Lula zvíťazí v prvom kole. Jeho šance na úspech podporovalo zvyšovanie miezd, zdravé hospodárstvo a sociálne programy, z ktorých profitovali milióny chudobných v 185-miliónovej krajine.

Objavili sa však odhalenia, že štáb jeho predvolebnej kampane sa pokúšal kúpiť informácie, ktoré by očiernili Alckmina a iných Lulových súperov. Odhalenia dali dovtedy nevýraznej opozícii novú muníciu na prechod do protiútoku. Protikandidáti začali poukazovať na sériu korupčných škandálov, do ktorých bola zapojená prezidentova Robotnícka strana.

Okrem prezidenta, Brazílčania volia aj guvernérov jednotlivých štátov, Kongres a štátne zhromaždenia. Lula by mohol stratiť už teraz tesnú väčšinu v Kongrese a čeliť silnejšej opozičnej väčšine v Senáte.

debata chyba