Indiu zasiahla epidémia horúčky dengue

Počet obetí horúčky dengue, ktorá pred niekoľkými týždňami prepukla v Indii, stúpol už na 38. Informovalo o tom vo štvrtok indické ministerstvo zdravotníctva s tým, že v nemocniciach stále pribúda množstvo pacientov.

05.10.2006 18:44
Horúčka dengue Foto:
Počet obetí horúčky dengue, ktorá pred niekoľkými týždňami prepukla v Indii, stúpa.
debata

Za ostatných šesť týždňov zaznamenali v celej Indii vyše 2000 prípadov tohto vírusového ochorenia. Spomedzi 38 obetí na životoch 15 zomrelo v hlavnom meste Naí Dillí.

Ako uvádza indická tlačová agentúra PTI, medzi ohrozenými sú pravdepodobne aj príbuzní indického premiéra Manmóhana Singha. V nemocnici v Naí Dillí už hospitalizovali jeho zaťa a dvoch vnukov s vysokými horúčkami, ktoré sú jedným z príznakov ochorenia.

Medzi ľuďmi v hlavnom meste a jeho okolí panuje vysoký rozruch miestami hraničiaci s panikou. Horúčka dengue pritom zachvacuje Indiu každý rok po období monzúnových dažďov, keď sa v stojatých vodách premnožia komáre a roznášajú infekciu. Jediným rozdielom tento rok je podľa úradov i odborníkov priveľký mediálny záujem.

Najvyšší počet prípadov ochorenia zvykne bývať v októbri. Podľa ministerstva zdravotníctva si horúčka dengue minulý rok vyžiadala 157 obetí na životoch a okolo 11.000 nakazených.

Horúčka dengue sa prenáša uštipnutím samičky komára aedes aegypti, známeho aj ako ázijský tiger pre svoj pruhovaný výzor a agresívne správanie. Vírus, vyskytujúci sa prevažne v trópoch, spôsobuje príznaky ako je horúčka, prudké bolesti hlavy, bolesti kĺbov a svalov, zvracanie a vyrážky.

debata chyba