Tanku v Budapešti došla nafta

Bol to výjav ako z revolučnej Budapešti roku 1956. Tank s povstaleckým kossuthovským erbom na veži spravil v pondelok okolo štvrtej popoludní oblúk pred jasajúcim davom a ovešaný strapcom rebelov sa širokým bulvárom valil smerom k nepriateľskému postaveniu.

25.10.2006 07:32 , aktualizované: 07:37
Maďarskí demonštranti sa zmocnili tanku. Foto:
debata

Policajní ťažkoodenci mohli len s hrôzou sledovať, ako sa tridsať ton ocele rúti priamo ku krížom postavenému vodnému delu, ich jedinej ochrane pred nečakaným protivníkom. Iba niekoľko desiatok metrov chýbalo a zo staručkého sovietskeho tanku T-34 mohla byť nie tragikomická rekvizita pokazených osláv polstoročnice revolúcie, ale smrtiaca zbraň.

„Keby zlodeji mysleli aj na naftu, nešťastiu by sa ťažko dalo zabrániť,“ povedal pre Pravdu hovorca budapeštianskeho Ústavu a múzea vojenských dejín László Orsos.

„Takto motor skapal, lebo v nádrži bolo len minimum pohonných hmôt, ktoré mu mohli vystačiť na prejdenie nanajvýš 150 až 200 metrov,“ dodal.
Orsos hovorí o zlodejoch. A tank je preňho ukradnutý exponát. „Odcudzili ho z výstavy, na ktorú sme ho požičali úradu vlády,“ netají vo svojom hlase rozhorčenie.
Podľa hovorcu nešlo o spontánny čin. Páchatelia sa naň vopred dôkladne pripravili.

Tank bol v nepojazdnom stave vystavený spolu s ďalšou historickou vojenskou technikou pripomínajúcou revolúciu 1956 v parku pred budapeštianskou radnicou.

Bol zabezpečený dvoma zámkami a okrem toho, že mu, prirodzene, chýbala pôvodná výzbroj, pracovníci múzea z neho pre istotu odstránili aj elektroinštaláciu. Zlodeji však prišli vybavení vlastnými káblami, zapojili svoje dve autobatérie a naštartovali. Ochrankárov, ktorí obrnenú techniku v parku strážili, bez ťažkostí zmietol dav.

Orsos tvrdí, že tank nemohol mať úplne suchú nádrž, lebo pri prevoze z parku múzea, kde zvyčajne stojí, do centra mesta sa vlastným pohonom musel dostať na vlečku a z nej . „Ešte šťastie, že zlodeji neprišli aj kanistrami! Ak zvládli namontovať elektroinštaláciu, natankovanie by pre nich bola už iba hračka,“ myslí si.

Polícia pondelňajšieho vodiča tanku zadržala. Podľa maďarských médií, odvolávajúcich sa na očitých svedkov, išlo o staršieho muža. Predpokladá sa, že vozidlo sa naučil ovládať ako vojak. Maďarská ľudová armáda vyradila tanky T-34, slávne sovietske veterány druhej svetovej vojny, až v sedemdesiatych rokoch minulého storočia.

Bezvládne oceľové monštrum až do rána postávalo uprostred vyľudneného bulváru neďaleko Deákovho námestia. Až potom ho odtiahli do jeho domovského parku.
Šéf budapeštianskej polície včera zdôvodnil tvrdý pondelňajší zásah strážcov poriadku práve šokom z toho, že demonštranti nasadili ťažkú vojenskú techniku. ,,Len si to predstavte," citovala Pétera Gergényiho televízia HírTV. „Ako mierumilovný policajt idete po ulici a zrazu sa proti vám rúti tank, ktorý vás chce zadláviť. Tak to rozhodne nie je maličkosť!“

Pre unesený tank to nebolo prvých pätnásť minút slávy. Tie si už užil v novom filme Andyho Vajnu Sloboda, láska, ktorý mal práve v pondelok v Budapešti premiéru. Dej sa odohráva počas revolúcie 1956, po potlačení ktorej sa Vajna vysťahoval do USA, kde sa z neho stal slávny filmový producent. Lepšiu reklamu si ťažko mohol želať.

debata chyba