Židia a moslimovia sa spojili proti gayom

Tri náboženstvá vytvorili šík proti homosexuálom, pobúril ich plán gayov a lesbičiek pochodovať v Jeruzaleme. Kým v liberálnom Tel Avive sú festivaly ľudí inej sexuálnej orientácie bezproblémovým javom, "sväté mesto" je na tom celkom opačne. Ortodoxní rabíni si myslia, že na piatok ohlásený sprievod homosexuálov by Jeruzalem znesvätil.

10.11.2006 10:39
Židovská demonštrácia proti gayom Foto:
Izraelský ultraortodoxný žid čaká na autobusovej zastávke počas demonštrácie proti gayskému pochodu Gay Parade.
debata

K odporu sa pridali vedúci predstavitelia moslimskej komunity, dokonca Vatikán poslal list, v ktorom žiada, aby akciu zakázali.

Pochod má zaujímavú príchuť – gayom a lesbičkám sa podarilo to, čo doteraz nikomu v Izraeli: vytvoriť židovsko-moslimskú jednotu. Navyše k spomínanému zväzku sa pripojili aj židovskí osadníci z obsadených palestínskych území. Pritom časť z nich je ortodoxná, časť nacionalistická a časť je spojením oboch smerovaní. Sú totiž náboženskými nacionalistami.

A hoci pripravovaný pochod na hony obíde židovské ortodoxné aj moslimské štvrte, „protihomosexuálna koalícia“ chce mobilizovať státisíce ľudí, ktorí zatarasia ulice, aby napadli sprievod a na účastníkov hádzali pokazené vajíčka a vrecia naplnené výkalmi. Odporcovia sa vyhrážajú, že dnes potečie v jeruzalemských uliciach krv. Fanatickí ortodoxní veriaci už pred pár dňami dali o sebe vedieť, keď napadli policajtov. Niekoľkých zranili, pretože polícia podľa ich názoru chce pripustiť „tento hnus“.

Ozývajú sa však aj iné hlasy, ale zriedkavo. Niekoľkí rabíni sa stretli s organizátormi pochodu. Povedali im, že v nich nevidia nepriateľov a že chápu potrebu akéhosi kompromisu, aby ani jedna strana nemala pocit, že bola porazená. Všeobecná nálada v ortodoxnej komunite je však voči homosexuálom veľmi nepriateľská.

Autor je spolupracovník Pravdy

debata chyba