Lukašenko priznal, že voľby boli sfalšované

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko neočakávane potvrdil, že jarné prezidentské voľby boli sfalšované, informuje bieloruský internetový denník Bieloruskije novosti. Pri stretnutí s ukrajinskými novinármi totiž Lukašenko oznámil, že za neho v skutočnosti hlasovalo ešte o desať percent viac voličov, ako oficiálne číslo 83 percent.

24.11.2006 11:55
Lukašenko, Putin Foto:
Bieloruský prezident Alexander Lukašenko (vľavo) s ruským prezintom Vladimírom Putinom.
debata

Lukašenko vysvetlil, že za údajným znížením jeho percent bola snaha bieloruských úradov vytvoriť „európsky“ výsledok volieb.

„Do volieb nám z Európy hovorili: ak budú volebné ukazovatele v európskych priemeroch, vaše voľby uznáme. Postarali sme sa, aby boli európske. Ale aj tak to, ako vidíte, bolo nanič,“ povedal Lukašenko.

Európska únia marcové bieloruské voľby odsúdila a na minský režim uvalila sankcie. Lukašenko tiež nečakane pochválil bieloruskú opozíciu. „Daj Boh každému prezidentovi takú opozíciu,“ poznamenal.

Jeho dvaja opoziční protikandidáti z prezidentských volieb dobre poznajú bieloruské väzenie. Jeden z nich, Alexander Kozulin, už viac ako mesiac drží v jednom z nich hladovku.

Lukašenkov autoritársky režim je považovaný za poslednú diktatúru v Európe. Posledné prezidentské voľby mnoho pozorovateľov označili za zmanipulované, zahraniční diplomati okrem toho upozornili, že hlasovanie poznamenalo zastrašovanie opozície zo strany Lukašenka.

debata chyba