Ukrajina: Hladomor z 30. rokov bola genocída

Ukrajinský parlament schválil zákon, ktorý označuje hladomor umelo vyvolaný stalinovským režimom na začiatku 30. rokov 20. storočia za genocídu na ukrajinskom ľude. Prijatie tejto právnej normy je víťazstvom prozápadne orientovaného prezidenta Viktora Juščenka, ktorý ju predložil poslancom.

28.11.2006 20:27
Hladomor na Ukrajine Foto:
Ukrajina označila hladomor v 30. rokov spôsobený stalinovským režimom za genocídu.
debata

Zákon presadili spojenci z čias oranžovej revolúcie (prezidentova strana Naša Ukrajina, Blok Júlie Tymošenkovej a sociliasti) proti vôli strany regiónov premiéra Viktora Janukovyča a komunistov. Tí si totiž myslia, že hladomor neniesol jasné znaky genocídy a obávajú sa, že jeho prijatie povedie k zhoršeniu vzťahov s Ruskom. Presadili aspoň niektoré zmiernené formulácie v texte, ale nie to, aby sa slovo genocída nahradilo slovom tragédia. Za zákon nakoniec hlasovalo 233 poslancov, že je v 450 miestnom parlamente len tesná väčšina.

Stalinov režim začal v roku 1932 násilnú kolektivizáciu vidieka, počas ktorej do toho času samostatným roľníkom zabavili nielen obilie, múku, zeleninu a hospodársky dobytok, ale aj osivo na budúci rok. To potom viedlo k nebývalému hladomoru, počas ktorého zomrelo až desať miliónov Ukrajincov. Každý deň umieralo 25-tisíc ľudí, zdevastovali sa celé dediny. Medzi zúfalým obyvateľstvo sa rozšíril aj kanibalizmus. Tých, ktorí protestovali, zastrelili, alebo poslali na Sibír.

Podľa niektorých historikov hladomor sovietska vláda vyvolala zámerne, aby zadusila ukrajinskú túžbu po nezávislosti. Za sovietskej éry sa masový hlad strážil ako štátne tajomstvo. Informácie o ňom však počas ďalších rokov presakovali von. Ukrajinská tajná služba minulý týždeň zverejnila prvýkrát časť tajných sovietskych archívov, v ktorých boli zhromaždené materiály o tomto hladomore.

„K tejto tragédii došlo v krajine, v tom čase nazývanej "obilnicou Európy“. A táto úrodná krajina sa počas dvoch rokov stala cintorínom pre desiatku miliónov ľudí," povedal prezident Juščenko minulý týždeň pri príležitosti otvorenia výstavy zahrňujúcej archívne dokumenty o hladomore.

Prijatie zákona môže mať mnoho legálnych dôsledkov, medzi ktorými patrí napríklad kompenzácia pre obete hladomoru alebo to, že by hladomor mohol byť uznaný za genocídu tiež na pôde OSN. Nezávislá Ukrajina sa o to už dlho snaží. Genocídu zatiaľ uznalo desať krajín, medzi nimi aj Spojené štáty. Tvrdo to však odmieta Moskva, ktorá tvrdí, že hlad nebol namierený proti Ukrajincom. Varovala dôrazne Kyjev, aby túto záležitosť nepolitizoval.

Genocída je zámerné a systematické ničenie nejakej národnosti, etnickej, náboženskej alebo kultúrnej skupiny. Podľa medzinárodného práva je to zločin.

debata chyba