Putin zmrzačenému vojakovi nepomohol

Ruský vojak Andrej Syčev prišiel pred rokom pre šikanu o nohy a genitálie. Prezident Vladimír Putin mu sľuboval pomoc, ale mladík sa jej nedočkal. V súčasnosti píše o drastických praktikách v ruskej armáde knihu. Podľa expertov je pritom len kvapkou v mori v ruskej armáde.

17.02.2007 08:53
Vladimír Putin Foto:
Ruský prezident Vladimír Putin
debata

Príkoria, o ktorých sa mladík rozhodol podať osobnú spoveď s podporou svojej matky a sestry, sa udiali pred rokom na tankovom učilišti v Čeljabinsku.

Silvestrovské oslavy sa zvrhli natoľko, že zbitému Syčevovi museli lekári amputovať obe nohy a pohlavné orgány. Na ruských generálov sa zniesla vlna kritiky z celého sveta.

Pod nátlakom verejnej mienky vtedy prezident Vladimír Putin sľúbil nápravu. Ako vážne si však za svojou deklaráciou stojí sa v prípade najznámejšej obete šikany ukázalo práve pred niekoľkými dňami.

Dva invalidné vozíky, ktoré daroval obeti šikany sedemdesiatročný ukrajinský vojnový veterán, sa k mladíkovi nedostali. Boli zabavené a skončili vo vojenskom sklade bez toho, aby ich Syčev čo len videl.

Za zbitie Syčeva odsúdili až na štyri roky väzenia Alexandra Sivjakova, ktorý na učilišti pôsobil ako poddôstojník. Proti verdiktu sa už Sivjakov obhajca odvolal. Pred súdom však zatiaľ nestál žiadny z dôstojníkov učilišťa, ktorí majú na zbití muža svoj podiel zodpovednosti.

„Niet sa čomu ani diviť. Šikana je síce záležitosťou mužstva a dôstojníci sa do nej nezapájajú, ale ani sa jej nesnažia predchádzať. Odkrútia si v kasárňach svoju šichtu a ďalej svojich vojakov nechajú napospas samým sebe,“ hovorí bývalý český generálny konzul v Moskve a expert na Rusko Vladimír Votápek pre český internetový portál iDnes.cz.

„Šikanu síce generáli a Putin navonok odsudzujú, v skutočnosti sa však moc nedeje,“ pokračuje expert, podľa ktorého je ruská realita na rozdiel od pomerov v armádach USA alebo Veľkej Británie veľmi špecifická.

„Kým predtým mali dôstojníci v ruskej spoločnosti elitné postavenie, teraz sa predierajú marazmom zbedačenej krajiny a motivácia k starostlivosti o vojakov základnej služby im chýba,“ vysvetlil odborník.

Nerušenej svojvoľnosti navyše nahráva fakt, že v obrovskej krajine sú vojenské posádky roztrúsené a izolované. Často sa tak čaká do jari, kým krajina rozmrzne a niekto príde so zásobami.

„Na kontrolu tam nikto nechodí, nedostane sa tam ani novinár alebo aktivista. Vojaci sa tak pomoci nedovolajú a sú úplne závislí na dôstojníkoch a dlhšie slúžiacich vojakov. Keď má potom niekto sklony k násiliu, vyjde v podstate bez trestu,“ dodal Votápek.

Podľa experta má navyše ruská spoločnosť do vyspelej demokracie veľmi ďaleko a ľudský život má nižšiu hodnotu ako pre Európana zo Západu.

debata chyba