ŠtB speváka Jaromíra Nohavicu vydierala

Ešte predtým, ako sa stal spevák Jaromír Nohavica agentom Štátnej bezpečnosti, chcela ho táto organizácia poslať do väzenia za poburovanie. Vyplýva to z dokumentov, ktoré český denník Lidové noviny objavil v archívoch ministerstva vnútra.

03.04.2007 08:51
Jaromír Nohavica Foto:
debata

Je pravdepodobné, že spevákov podpis spolupráce bol „výmenným obchdom“ za odvrátenie trestného stíhania.Štátna bezpečnosť podobný postup používala veľmi často. Snahu o kriminalizovanie a následný tlak na podpísanie spolupráce zažili aj ďalší český speváci, napríklad Karel Plíhal alebo Wabi Daněk. Tí ale na rozdiel od Nohavicu nepodpísali.

Novo objavené dokumenty z rokov 1983 až 1986, teda z doby pred Nohavicovým podpisom spolupráce, ukazujú, akým spôsobom ŠtB proti spevákovi postupovala.

Najskôr zaviedla tzv. signálny zväzok s krycím menom Sólista. Dovodom boli útoky na socialistické zriadenie a zosmiešňovanie jeho predstaviteľov. Potom ŠtB zariadila, aby Nohovicovi zakázali verejné vystúpenia. Signálny zväzok Sólista sa v archívoch nezachoval. Bol skartovaný rovnako ako agentúrny zväzok, ktorý na Nohavicu ŠtB viedla pod krycím menom Mirek. Udalosti z rokov 1983 až 1986 však možno rekonštruovať z dochovaných týždenných a štvrťročných správ, ktoré eštébaci písali.

Najnovšie odhalenie dáva spevák do súvislosti so svojou popularitou. „Takže som zase nepriateľ štátu. Hneď po tom, čo som vyhlásený za najpredávanejšieho speváka roka, sa objaví listina na nejakého kapitána Štátnej bezpečnosti,“ píše na svojich webových stránkach. Jeho argumentácia stojí na tom, že vraj nevedel, čo si o schôdzkach s ním dôstojník Liberda poznamenával.

Podľa nedávno objavených dokumentov sa Jaromír Nohavica stretol s Liberdom v rokoch 1987 a 1988 minimálne pätnásťkrát. Súčasťou spisu sú aj prehľady účtov, ktoré Liberda pri stretnutí so svojimi agentmi platil. Kým niektorí po rokoch priznávajú, že za seba platiť nechali a dokonca si naschvál objednávali alkoholické nápoje, Nohavica tvrdí, že by to pre neho bolo neprijateľné.

debata chyba