Nemeckým extrémistom rastie sebavedomie

Krajne pravicovým stranám v Nemecku rastie hrebienok. Zvyšuje sa nielen počet ich členov, ale vzrastá aj počet trestných činov s krajne pravicovou motiváciou. To je podľa ministra vnútra Wolfganga Schäubleho alarmujúce vzhľadom na to, že také názory nepanujú iba na okrajoch spoločnosti.

18.05.2007 08:51
Krajná pravica demonštrovala v Dortmunde Foto:
debata

„Čoraz viac prenikajú aj do stredných vrstiev,“ uviedol Schäuble podľa Frankfurter Allgemeine Zeitung pri prezentácii výročnej správy Úradu na ochranu ústavy. „Citeľná je najmä nevraživosť voči cudzincom. Proti takému vývoju musíme vystúpiť čo najrozhodnejšie,“ vyhlásil.

Podľa správy počet politicky motivovaných trestných činov extrémistov v krajine za uplynulý rok výrazne vzrástol. Dramatickejší je však nárast neonacistických zoskupení, ktorý dosiahol až pätnásť percent. V roku 2006 zaznamenali takmer 18-tisíc trestných činov s krajne pravicovou motiváciou, čo je o 14,6 percenta viac ako v roku 2005.

Naopak, obavy z ľavicového teroru pred blížiacim sa júnovým summitom krajín G8 v Heiligendamme (Meklenbursko-Predpomoransko) minister aj šéf úradu Heinz Fromm tlmili. Najväčším nebezpečenstvom zostáva naďalej islamský terorizmus.

Minister je znepokojený najmä úspechom Národnodemokra­tickej strany Nemecka (NPD), ktorej za minulý rok pribudlo tisíc členov (má ich 7-tisíc). Vo vedení NPD vytláčajú neonacisticky zmýšľajúci ľudia obyčajných krajných pravičiarov: 11 zo 16 lídrov krajinských pobočiek je neonacistického razenia. Návrh na opätovný pokus na súdny zákaz NPD však minister odmietol. Úrad na ochranu ústavy by potom už nemohol sledovať jej činnosť.

„Chystáme sa proti schôdzke krajín G8,“ povedal pre Pravdu Peter Marx, celoštátny podpredseda NPD, ktorý sa označeniu neonacistická bráni. „S národniarmi z iných štátov pripravujeme protikonferenciu s účasťou zástupcov parlamentov krajín Európy. Chceme spolu definovať naše stanovisko proti globalizácii. Sme za hospodársku politiku, ktorá by ochraňovala národné ekonomiky, bola proti rušeniu celých odvetví a proti jeho dôsledkom, teda veľkej chudobe. Priemyselná výroba vo svete sa prekladá tam, kde je lacná pracovná sila. Podľa nás hospodárstvo musí slúžiť ľuďom, nie naopak.“

Meklenbursko-Predpomoransko je treťou krajinou, kde v krajinských snemoch sedia pravicoví extrémisti. V Sasku má NPD v 124-člennom parlamente 12 kresiel, v Brandenbursku Nemecká ľudová únia šesť miest v 88-člennom sneme. Už vtedy hovorili o spoločnom „tiahnutí“ do Spolkového snemu, vo voľbách 2005 sa to však nepodarilo. „V ďalších voľbách je to reálnejšie,“ tvrdí Peter Marx. „Ľudia sa odvracajú od politiky veľkých strán, lebo k nim nemajú v dôveru, a preto volia nás,“ uviedol pre Pravdu.

debata chyba