Gyurcsány bez gesta na Slovensko nepríde

Od stretnutia premiérov Roberta Fica a Ferenca Gyurcsánya v Lisabone neočakáva Zoltán Kiszelly, analytik Maďarskej akadémie, nijaké gesto, ktoré by napravilo pošramotené slovensko-maďarské vzťahy. "Keby Gyurcsány prišiel do Bratislavy, ukázal by, že je slabý," povedal pre Pravdu.

18.10.2007 08:47
Ferenc Gyurcsány Foto: ,
Maďarská socialistická strana si v sobotu zvolila za svojho predsedu premiéra Ferenca Gyurcsánya.
debata

O čo pôjde na schôdzke premiérov?
Jednoznačne o to, či Gyurcsány príjme Ficovo pozvanie na oficiálnu návštevu. Keby prišiel do Bratislavy, bolo by to víťazstvo slovenskej diplomacie. Podľa mňa je to však málo pravdepodobné. Nepredpokladám, že by sa dohodli, kedy príde. Gyurcsány zrejme poďakuje za pozvanie, prijme ho, ale termín neurčia. Podajú si ruky, vymenia si úsmevy a povedia, že dôležité otázky dokázali prediskutovať aj v Lisabone a v budúcnosti sa znova stretnú na nejakom medzinárodnom fóre.

Prečo Gyurcsány nechce prísť na Slovensko?
Lebo v Maďarsku by oslabil povesť svojich socialistov ako národne angažovanej strany. Keby Gyurcsány prišiel do Bratislavy, ukázal by, že je slabý. Tieto symbolické záležitosti on berie veľmi vážne. Napokon aj pred rokom, pre kauzu Hedvigy Malinovej, neváhal zrušiť dohodnuté rokovanie s Ficom. Keby mohol rátať s nejakým protigestom slovenského premiéra, bolo by to možno iné. Ale zdá sa, že momentálne nie je vhodný čas očakávať od slovenskej vlády gestá voči Maďarom. A bez nich by sa maďarskí socialisti na domácej scéne vystavili útokom. Všetkých päť parlamentných strán v Maďarsku sa nedávno postavilo proti potvrdeniu Benešových dekrétov v slovenskom parlamente. Keby predseda vlády „vytancoval“ z tohto konsenzu, potom by spochybnil svoju politickú líniu, ktorá aj v iných otázkach zdôrazňuje význam dohody všetkých piatich parlamentných strán.

Priblížili sa Gyurcsányovi socialisti v presadzovaní národných záujmov k opozičnému Fideszu expremiéra Viktora Orbána?
Vzďaľujú sa od svojho predchádzajúceho postoja a blížia sa k pravici. Dobré susedské vzťahy však Gyurcsányovi nie sú ľahostajné. Vidieť to napríklad na vzťahoch s Rumunskom, s ktorým si vymieňa ústretové gestá zmierenia. Zo Slovenska však prichádzajú iné signály a nijaký premiér v Budapešti by sa nad ne nemohol povzniesť.

Aká dôležitá je dnes národná karta v maďarskej domácej politike?
Slovenská karta a karta zahraničných Maďarov už tak veľmi nevzrušujú maďarskú verejnosť. Teraz sú pre ňu kľúčové hospodárske otázky. Kým trvá konsenzus všetkých parlamentných strán, táto karta v Maďarsku nebude fungovať.

Neuvedomovali si prezident László Sólyom a predsedníčka parlamentu Katalin Sziliová, že ich súkromné návštevy môže druhá strana pochopiť ako provokáciu?
Pohnútky oboch neboli rovnaké. Prezident Sólyom je rebelský typ, ktorý si ani na domácej scéne nedá hovoriť do toho, čo robí. Vžil sa do úlohy hlavy štátu, ktorá podľa neho stelesňuje národnú jednotu. Katalin Sziliová je iný prípad. Pokúšala sa stať sa prezidentkou, a pretože sa jej to nepodarilo, hlavu štátu aspoň napodobňuje. U Sólyoma išlo o vec presvedčenia, u Sziliovej, ktorá sa stále nevzdala nádejí na prezidentský post, to bola záležitosť taktiky. Sziliovú zrejme trápi aj to, že zmenou národnej angažovanosti Gyurcsánya slabne jej obraz političky, ktorá sa medzi socialistami donedávna najviac zastávala zahraničných Maďarov.

debata chyba