CIA zničila záznamy z pochybných výsluchov

Americká CIA sa priznala, že v roku 2002 nahrávala obrazové záznamy výsluchov podozrivých z terorizmu a po troch rokoch ich zničila. Nahrávky zachytávali aj používanie kontroverzných metód výsluchov, ktoré kritici označili ako mučenie. Vyplýva to z interného obežníka šéfa CIA Michaela Haydena. "Keby sa dostali von, umožnili by identifikovať vašich kolegov, ktorí sa zúčastnili programu a vystavili by seba aj ich rodiny riziku odvety od al-Kájdy," napísal Hayden zamestnancom.

07.12.2007 11:35
CIA Foto:
ilustračné foto
debata

Správu o zničených záznamoch odsúdili demokrati v Kongrese, ako aj skupiny na obranu ľudských práv. Hayden v obežníku zamestnancom CIA zdôrazňuje, že záznamy boli zničené z obavy, aby sa neprezradila totožnosť vypočúvaných a že pri výsluchoch nikto neporušil zá­kon.

Záznamy boli zhotovené v roku 2002 v rámci tajného programu zadržiavania a vypočúvania podozrivých teroristov, ktorého existenciu priznal prezident George Bush vlani v septembri. Hayden rozoslal list zamestnancom v reakcii na článok o tejto záležitosti, ktorý sa chystal vydať denník The New York Times.

Jedným z vypočúvaných na páskach bol Abú Zubajdá, zástupca šéfa al-Kájdy Usáma bin Ládina. Podľa Haydena si CIA nahrávala výsluchy kvôli vnútornej kontrole celého programu po tom, čo Bush povolil používanie ostrých metód výsluchov, vrátane techniky označovanej ako waterboarding. Pri nej väzňa pripútaného na naklonenej doske hlavou dole polievajú vodou a simulujú tak u neho pocit topenia.

„CIA prestala nahrávať výsluchy koncom roka 2002 a zničila záznamy v roku 2005 z bezpeč­nostných dôvodov,“ uviedol Hayden. „Keby sa dostali von, umožnili by identifikovať vašich kolegov, ktorí sa zúčastnili programu a vystavili by seba aj ich rodiny riziku odvety od al-Kájdy,“ napísal šéf CIA zamestnancom.

Demokratickí poslanci ihneď vyzvali Kongres, aby celú vec prešetril. Predseda spravodajského výboru Senátu John Rockefeller uviedol, že Kongres bol informovaný o zničení nahrávok až v novembri 2006, teda dva mesiace po tom, čo Bush priznal existenciu tajného programu. Podľa predsedu súdneho výboru Senátu Patricka Leahyho je zničenie pások ďalším znepokojujúcim aspektom tohto tajného programu, v rámci ktorého boli podozriví teroristi držaní a vypočúvaní v zahraničí.

Republikán Pete Hoekstra, ktorý bol predsedom parlamentného spravodajského výboru v rokoch 2004 až 2006, povedal, že si nepamätá, že by bol o nahrávaní výsluchov informovaný.

„Zničenie týchto pások dokazuje totálne prehliadanie zákonnosti. Bola to zjavne zámerná snaha zničiť dôkazy, ktoré by mohli byť použité proti agentom CIA kvôli mučeniu väzňov,“ uviedla vo štvrtok Americká únia pre ochranu občianskych slobôd.

Hayden uviedol, že použité techniky výsluchov boli potrebné pre získanie informácií od podozrivých. Podľa neho boli „zákonné, bezpečné a účinné“ a schválilo ich ministerstvo spravodlivosti. CIA chcela zaistiť, aby neprekračovali zákony a tak „sama od seba začala nahráva výsluchy,“ uviedol. Hayden tvrdí, že vnútorná kontrola CIA po pozretí záznamov v roku 2003 došla k záveru, že používané techniky boli legálne.

Mnoho krajín a skupín na ochranu ľudských práv považuje waterboarding za mučenie. Informácie o zničení nahrávok z výsluchov prišli v rovnaký deň, keď sa spravodajské výbory Senátu i Snemovne reprezentantov dohodli na znení zákona, ktorý zakazuje CIA používať „posilnené techniky výsluchov“. Biely dom vo štvrtok pohrozil, že Bush bude takýto zákon vetovať.

debata chyba