Tymošenkovej uniklo kreslo o jediný hlas

Ukrajinský parlament neschválil nomináciu Julie Tymošenkovej na úrad predsedníčky vlády. K jej zvolenu chýbal jeden hlas. Kandidatúru Tymošenkovej predložil ukrajinský prezident Viktor Juščenko. V novom parlamente má pritom jeho prozápadné zoskupenie Naša Ukrajina a Volebný blok Julie Tymošenkovej väčšinu.

11.12.2007 14:00 , aktualizované: 16:01
Jaceňuk a Tymošenková Foto:
Julia Tymošenková s predsedkom parlamentu Arsenijom Jaceňukom.
debata

Tymošenková potrebovala na zvolenie podporu 226 poslancov väčšinovej tzv. oranžovej koalície. Dostala však len 225 hlasov. Podľa elektronického hlasovacieho systému Tymošenkovú nepodporili dvaja poslanci zoskupenia Naša Ukrajina.

Foto: Reuters
Julia Tymošenková

Predseda parlamentu Arsenij Jaceňuk (Naša Ukrajina) oznámil, že dvaja poslanci nestihli hlasovať. Hneď potom vyhlásil prestávku v rokovaní parlamentu. Zatiaľ nie je jasné, ako bude formovanie novej vlády pokračovať.

Zoskupenie Naša Ukrajina a Volebný blok vyhlásili, že elektronický hlasovací systém zle fungoval a uistili, že všetci ich poslanci Tymošenkovú podporili. Blok Tymošenkovej oznámil, že po prestávke budú žiadať nové hlasovanie.

Tymošenková a Juščenko boli v roku 2004 hlavnými postavami tzv. oranžovej revolúcie, ktorá Juščenka vyniesla k moci. V roku 2005 bola Tymošenková niekoľko mesiacov predsedníčka vlády, a to dovtedy, kým sa s prezidentom nerozkmotrila natoľko, že ju z funkcie premiérky odvolal.

V septembri sa pred predčasnými voľbami obaja rivali uzmierili a sľúbili si, že keď vo voľbách uspejú, uzatvoria koalíciu len medzi sebou navzájom. Sľub, že sa nepridajú k doterajšiemu premiérovi Viktorovi Janukovyčovi, ktorého Strana regiónov voľby vyhrala a je so 175 poslancami najsilnejšou frakciou v novom parlamente, doteraz dodržali.

debata chyba