Lupičovi storočia držia ľudia palce

Slovensko českého lupiča storočia neprichýlilo. František Procházka, ktorý ukradol 564 miliónov českých korún, na balíku peňazí s najväčšou pravdepodobnosťou stále sedí niekde doma. Možno dokonca uvažuje o tom, že sa vzdá. Na Procházku, ktorý olúpil bezpečnostnú agentúru G4S Cash Servise, vydali medzinárodný zatykač.

13.12.2007 06:00
František Procházka Foto:
František Procházka.
debata

Vyšetrovateľov však zatiaľ žiadna stopa do zahraničia nezaviedla, aj keď sa objavili aj špekulácie, že by mohol byť na Slovensku "Predpokladám, že ho dajú do schengenského systému hľadaných osôb. Žiadnu oficiálnu žiadosť o pomoc pri pátraní po Procházkovi sme od českých kolegov nedostali,“ povedal pre Pravdu Martin Korch, hovorca policajného prezídia.

"Procházka sa teraz, samozrejme, niekde ukrýva. Sám seba sa pýta, či to neprehnal a zbiera odvahu na ďalšie kroky,“ opísal možné plánovanie ďalších krokov zlodeja bývalý policajt Zdeněk Novák, ktorý vyšetroval viacero prípadov lúpeží a krádeží. "Podľa mňa koketuje s myšlienkou, že sa pôjde sám oznámiť na políciu,“ povedal pre Pravdu Novák. Ten si myslí, že zlodej môže byť zahraničí, ale musel by tam utiecť prakticky hneď po čine, keď o tom nikto ešte nevedel. "Teraz takmer nemá šancu, aby s takým množstvom peňazí prekročil hranice,“ dodáva exdetektív.

Pomohla mu náhoda

Procházka v sobotu 1. decembra pohodlne odviezol zo spoločnosti G4S Cash Servise, kde pracoval, v dodávke 564 miliónov českých korún. Mohli to byť bankovky s hmotnosťou takmer pol tony. Pripravil si na to vozidlo, na ktoré použil rovnaké nálepky, ako používajú v bezpečnostnej firme. Je pravdepodobné, že mal ešte komplica. Polícia pátra aj po jeho priateľke Martine Matuškovej, ktorá zmizla. Hoci Procházkovo konanie vyzerá veľmi chladnokrvne a profesionálne, Novák si myslí, že v istom zmysle v skutočnosti spanikáril.

"Určite mal premyslené detaily celej lúpeže. Ale len náhodou bolo vo firme v tom čase toľko peňazí. Nemohol to vedieť,“ tvrdí Novák. "Keď zistil, že má pred sebou šialený balík financií, spanikáril z toho a osprostel. Keby si vzal menšiu sumu, bolo by to oveľa rozumnejšie počínanie. Malou otázkou ešte ostáva, či je naozaj páchateľom. Stále sa nedá úplne vylúčiť, že ho niekto lúpiť prinútil.“

Nie je génius

Osobnosť Procházku je tak trochu zahalená tajomstvom. Potvrdili sa informácie, že absolvoval výcvik v Izraeli a je veľmi dobrým strelcom. Teraz musí zvažovať, čo s desiatkami kilogramov bankoviek. Musí tiež myslieť na to, že mu hrozí viac ako desať rokov väzenia. Za pätami má políciu a určite aj veľa ľudí z podsvetia, ktorí by si z jeho lupu radi odkrojili, alebo aspoň takých, ktorí chcú získať odmenu dva milióny eur. Tie ponúka za jeho dolapenie poškodená firma. Trocu potešiť môže Procházku len fakt, že väčšina ľudí mu drží palce a verí, že prenasledovateľom unikne.

"Sme ovplyvnení postavami, ako je Jánošík či Robin Hood, rôznymi filmami, ale najmä spôsobom, akým to urobil,“ vysvetľuje, prečo sa na Procházku ľudia pozerajú ako na hrdinu, slovenská psychologička a súdna znalkyňa Oľga Lörinczová. "Nikomu neublížil a tie peniaze akoby nikomu nepatrili, možno si ľudia povedali, že to mohli byť aj nejaké špinavé financie. V úvodzovkách treba povedať, že to vnímame ako elegantný čin,“ povedala pre Pravdu súdna znalkyňa.

"Prípad Procházku nie je výnimočný ničím, iba výškou škody. Nie je to žiadny génius zločinu ani nadpriemerne rafinovaný zločinec. V konečnom dôsledku je to rovnaká krádež, ako keď zamestnanec stavebnej firmy ukradne nejaký materiál,“ tvrdí Novák. "V očiach ľudí však Procházka okradol veľmi bohatú firmu a dokázal prekonať nástrahy a bariéry, ktoré majetok chránili. Tak mu fanúšikujú, lebo ľudia bohatstvo závidia. Procházka akoby okradol Billa Gatesa,“ uviedol exdetektív.

Našla si ho príležitosť?

Pre lupiča storočia nemusel byť jeho čin prvá krádež. Mohol totiž stáť aj za lúpežou v lete 2004. Z trezorov zmenárne Exchange na pražskom Staromestskom námestí vtedy zmizlo 23 miliónov korún. Predpokladá sa, že to urobil jeden zo zamestnancov, medzi ktorými bol v tom čase aj Procházka.

Podľa Lörinczovej sú peniaze vždy pokušením. "Každý, kto s nimi pracuje, si pravdepodobne niekedy teoreticky povie, že by nebolo zlé, ak by som si z nich vzal. Len málo z nás však niečo také urobí. Neplatí úplne známe, že príležitosť robí zlodeja. Skôr je to tak, že príležitosť si musí nájsť vhodný typ osobnosti. Až táto kombinácia vedie zvyčajne k trestnému činu,“ povedala pre Pravdu psychologička.

Novák je stále presvedčený, že Procházku chytia. Sám v roku 2002 vyšetroval druhú najväčšiu krádež českej histórie, keď pri prevoze zmizlo 153 miliónov korún Citibank. Nepodarilo sa to vyriešiť. "Toto je odlišná situácia najmä v tom, že teraz polícia vie, koho hľadať. Páchateľov spred piatich rokov, ktorí pri čine použili hrozbu násilia, sme nepoznali.“

debata chyba