Kaddáfího pobyt v Španielsku je plný tajomstiev

Súkromný víkendový pobyt líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího v španielskej Andalúzii, ktorý sa uskutoční pred oficiálnou návštevou Madridu, je zahalený tajomstvom. Španielsky diplomatický zdroj začiatkom tohto týždňa uviedol, že líbyjský líder dva dni využije na návštevu Córdoby a Grenady, ktoré boli centrami moci za vlády Maurov v rokoch 711-1492.

15.12.2007 11:52
Muammar Kaddáfí Foto:
Líbyjský vodca Muammar Kaddáfí.
debata

Španielske ministerstvo zahraničia naznačilo, že Córdoba a Grenada boli z logistických dôvodov stiahnuté z programu a Kaddáfí pocestuje do Malagy. Líbyjské veľvyslanectvo odmietlo súkromnú časť Kaddáfího cesty komentovať.

V piatok španielske médiá informovali, že líbyjský vodca strávi víkend v päťhviezdičkovom hoteli pri Seville. Denník Publico napísal, že Kaddáfího návšteva mešity v Córdobe, ktorú v roku 1236 premenili na katedrálu po tom, ako mesto ovládli kresťania, bola zrušená.

Kaddáfí sa tam pôvodne mal pomodliť, córdóbsky biskup zrušenie návštevy vysvetlil bezpečnostnými dôvodmi. Ako posledný katedrálu navštívil pakistanský prezident Parvíz Mušarráf v apríli.

Kaddáfí, ktorý v sobotu ukončí päťdňovú návštevu Francúzska, sa v pondelok večer stretne so španielskym premiérom Josém Luisom Rodríguezom Zapaterom a v utorok s kráľom Juanom Carlosom.

debata chyba