Osud humanitárnych pracovníkov je nejasný

V Čade odsúdili na osem rokov nútených prác šiestich francúzskych pracovníkov humanitárnej organizácie Arche de Zoe za pokus o únos 103 afrických detí. Odsúdení majú tiež rodičom detí zaplatiť odškodné vo výške 6,3 milióna eur. Právnici humanitárnych pracovníkov na súde zdôrazňovali, že ich mandanti chceli deti zachrániť a konali v "dobrom úmysle".

27.12.2007 09:42
Alain Peligat Foto:
Jeden z odsúdených pracovníkov humanitárnej organizácie Arche de Zoe Alain Peligat.
debata

Francúzi sa obhajovali tým, že deti boli utečencami zo sudánskeho regiónu Dárfúr, boli to choré siroty a ich pokus o „únos“ bol motivovaný snahou pomôcť im. Deti mali byť v októbri vyvezené do Francúzska. Neskôr vyšlo najavo, že takmer každé z nich pochádza z Čadu a má aspoň jedného rodiča.

„Bieli nám deti ukradli a chceli ich vziať do Francúzska. Povedali nám, že deti budú chodiť do školy v provinčnom meste Abeche,“ povedal jeden z rodičov, ktorý svoje dieťa odovzdal neďaleko sudánskej hranice sprostredkova­teľovi. Jeden zo Sudáncov tiež na súde vypovedal, že pred organizáciou predstieral, že deti sú vojnoví utečenci zo Sudánu.

Osud Francúzov zostáva zatiaľ nejasný. Nevie sa, či si budú musieť nútené práce v krajine skutočne odpykať. Medzi Francúzskom a Čadom existuje dohoda o vydaní osôb. Pozorovatelia sa domnievajú, že sa francúzska a čadská vláda dohodli na diplomatickom riešení tohto prípadu a odsúdení humanitárni pracovníci sa budú môcť čoskoro vrátiť do svojej vlasti. Čad bohatý na ropu je bývalou francúzskou kolóniou. Paríž podľa informácií ministerstva zahraničných vecí požiadal o bezodkladné vydanie Francúzov.

debata chyba