Násilnosti v Keni uväznili aj Slovenku + VIDEO

Slovenská lekárka z obavy pred útokom gangov mladých násilníkov vyzbrojených mačetami už niekoľko dní nespala. Alžbeta Kolenová, ktorá s prestávkami jeden a pol roka pracuje v Keni, zostala v týchto dňoch "uväznená" s tisícami utečencov na fare v meste Eldoret.

02.01.2008 19:22
Občianske nepokoje v Keni Foto:
Tisíce Keňanov utekajú zo strachu o vlastný život zo svojich domov.
debata

Skupiny ozbrojencov tam pred dvoma dňami vypálili kostol, v ktorom zomrelo 30 až 50 utečencov, najmä detí a žien. „Toto už nie je o politike alebo o tom, kto a ako vyhral voľby, to je nepredstaviteľná etnická nenávisť. Tí ľudia sa nezastavia pred ničím, vypaľujú školy, zabíjajú deti, stínajú ľuďom končatiny,“ povedala telefonicky pre Pravdu.

Nepokoje vypukli po oznámení oficiálnych výsledkov prezidentských volieb, keď v nedeľu za víťaza vyhlásili terajšieho prezidenta Mwaia Kibakiho. Jeho hlavný rival Raila Odinga s táborom svojich stúpencov sa však s takýmto výsledkom odmietol zmieriť, najmä keď o nezrovnalostiach pri voľbách hovorili aj medzinárodní pozorovatelia. Násilie v celej Keni si podľa mimovládnych organizácií vyžiadalo už najmenej 300 obetí. Nepokoje v Eldorete na západe krajiny pripomínajú etnické čistky. Obeťami sú najmä ľudia z kmeňa Kikuju, z ktorého pochádza prezident Kibaki. Podľa Červeného kríža už 70-tisíc ľudí z obavy o život ušlo z domovov, časť z nich do susednej Ugandy.

Prezidentské voľby v Keni vyústili do krvavých... Foto: Reuters
Krvavé nepokoje v Keni Prezidentské voľby v Keni vyústili do krvavých potyčiek. Ľudia v obavách o svoj život opúšťajú svoje domovy.
 
Prezidentské voľby v Keni vyústili do krvavých... Foto: Reuters
Násilie v Keni Prezidentské voľby v Keni vyústili do krvavých potyčiek. Ľudia v obavách o svoj život opúšťajú svoje domovy.

„Vyzerá to tak, akoby bolo celé mesto obliehané,“ hovorí 30-ročná slovenská lekárka, ktorá pracovala na klinike v bedárskej štvrti. „Ľudia hľadajú na fare útočisko. Je tu asi päť- až šesťtisíc ľudí – ženy, deti, muži. Majú so sebou len to, čo si narýchlo zbalili. Niektorí sa potom snažia vrátiť domov a zachrániť, čo sa dá, ale mnohé domy sú už v plameňoch.“ Ľudia, ktorí sa o utečencov starajú, majú obavy o zabezpečenie dostatočnej hygieny a stravy. Obchody boli v stredu prvý raz po niekoľkých dňoch otvorené, v radoch na nákup sa však stálo niekoľko hodín a kupovať sa dali len obmedzené zásoby.

„Žijeme v obavách, kedy sa objaví skupina ozbrojencov a zaútočí. Aké-také bezpečie poskytuje len to, že neďaleko je policajná stanica. A na naliehanie cez ambasády nám poslali dvoch vojakov,“ dodáva slovenská lekárka. Dnes by mala lietadlom cestovať do hlavného mesta Nairobi a potom na Slovensko. Ale na to, aby sa v bezpečí dostala na letisko v Eldorete, bude potrebovať ozbrojenú eskortu. Práve v okolí letiska sa totiž organizujú skupiny mladých ozbrojencov.

V Keni, ktorá bola donedávna považovaná za jednu z najstabilnejších afrických krajín, pracuje v rôznych rozvojových projektoch viacero Slovákov. Ministerstvo zahraničných vecí teraz Slovákom cesty do Kene neodporúča.

V Nairobi bol v stredu relatívny pokoj. Podľa pozorovateľov to však mohlo byť ticho pred búrkou. Dnes opozícia plánuje veľké protestné demonštrácie, ktoré by mohli prerásť do ďalšej vlny násilia. Dvaja hlavní rivali – prezident Kibaki a jeho odporca Odinga sa k vyjednávaciemu stolu zatiaľ nechystajú. Odinga rokovania odmieta, kým Kibaki neodstúpi. Na vyjednávanie medzi nimi sa chystá šéf Africkej únie, na upokojenie situácie vyzýva Británia aj Spojené štáty, pričom britský premiér Gordon Brown sa takisto ponúkol za sprostredkovateľa.

debata chyba