Palestínčania prelomili plot, zaplavili Egypt + VIDEO

Tisícky Palestínčanov z pásma Gazy prenikli na egyptské územie potom, čo neznámi ozbrojenci s pomocou výbušnín zničili v noci v Rafáhu časť hraničného plotu oddeľujúceho obe krajiny. Palestínčania vykupujú predovšetkým potraviny, cigarety, lieky a benzín.

23.01.2008 12:00
Palestínčania prúdia do Egypta pre zásoby Foto:
Palestínčania prekročili hranicu s Egyptom po tom, čo maskovaný muž odpálil výbušninu, a tak poškodil pohraničný múr.
debata

Egyptská strana vyslala ako posilu svojich pohraničníkov do oblasti poriadkovú políciu, egyptské sily ale zatiaľ proti Palestínčanom nezasiahli. Budujú len diaľničné zátarasy na komunikáciách vedúcich z Rafáhu do vnútrozemia.

“Palestínski ozbrojenci vytvorili najmenej 15 priechodov v plote medzi Egyptom a pásmom Gazy a palestínske buldozéry zdemolovali jej veľké úseky. Stále pracujú na zničení jej posledných zvyškov,“ citovala egyptský bezpečnostný zdroj agentúra Reuters.

Podľa miestnych obyvateľov, na ktorých sa odvoláva, boli medzi ozbrojencami demolujúcimi hraničné zátarasy členovia radikálnych hnutí Hamas a Výboru ľudovej kontroly. Hovorca Hamasu Samí Zuhrí poprel zapojenie Hamasu do nočných výbuchov, povedal ale, že nebolo možné zabrániť tomuto ničeniu. Tento postup ale podľa neho odráža obrovský tlak, ktorému sú Palestínčania v pásme Gazy vystavení.

Policajti z radov Hamasu robia kontrolu pohybu ľudí cez hranice do Egypta, napísala agentúra AP. Usmerňujú davy hrnúce sa cez hranicu a prehliadajú batožinu tých, ktorí sa vracajú do pásma. V batohu jedného z Palestínčanov objavili sedem pištolí, ktoré policajti z Hamasu zabavili.

Tisíce Palestínčanov prúdia do Egypta pre zásoby. Foto: SITA
Palestínčania prúdia do Egypta pre zásoby Tisíce Palestínčanov prúdia do Egypta pre zásoby.

“Nakúpil som všetko, čo je potrebné do domácnosti, na mesiace dopredu. Kúpil som potraviny, cigarety a dokonca dva galóny benzínu do auta,“ povedal agentúre Reuters Muhammad Saíd. Mnohí Palestínčania sa na nákupy v egyptskej časti Rafáhu rovnako ako on vybavili nielen veľkými taškami, ale aj vozíkmi a kárami s oslíkom.

debata chyba