Vatikán rozšíril zoznam smrteľných hriechov

Vatikán najnovšie zahrnul do svojho zoznamu smrteľných hriechov užívanie drog, znečisťovanie životného prostredia, manipuláciu s genetickým materiálom a tiež sociálne a ekonomické krivdy. V rozhovore pre denník L˙Osservatore Romano predstavil nový zoznam biskup Gianfranco Girotti, ktorý stojí na čele jedného z hlavných súdov pápežskej kúrie Súdu apoštolskej penitenciárie.

10.03.2008 23:11
Cirkev, Pápež Foto:
Ilustračné foto
debata

Paenitentiaria Apostolica rieši otázky svedomia a spovedného tajomstva, udeľuje kajajúcim sa rozhrešenie, milosť, dispenzie a odpustky. „Až doposiaľ medzi sedem smrteľných hriechov zaraďovali pýchu, lakomosť, závisť, hnev, cudzoložstvo, obžerstvo a lenivosť. Tie majú vša veľmi individuálny rozmer,“ povedal biskup vatikánskemu denníku.

Definícia nových smrteľných hriechov, ako ich teraz Vatikán formuloval, je zameraná na veriacich a má ich viesť predovšetkým k poznaniu, že svojimi skutkami zasahujú ako svojich blížnych, tak aj svoje okolie, a to vrátane prírody.

„Je potrebné týmto hriechom venovať väčšiu pozornosť, ako napríklad závisti, ktorou človek škodí predovšetkým sám sebe. Pod vplyvom globalizácie ide dnes hlavne o veľký spoločenský dopad pri činnosti jednotlivca,“ zdôraznil Girotti.

Nových sedem smrteľných hriechov tvorí podľa Vatikánu znečisťovanie životného prostredia, genetická modifikácia potravín, pokusy na ľuďoch, sociálna nespravodlivosť, ožobračovanie ľudí, hromadenie nemravného bohatstva a distribúcia drog vrátane ich užívania.

Girotti v súvislosti s novým zoznamom hriechov poukázal na „určité porušovanie základných práv ľudskej prirodzenosti, ku ktorému dochádza napríklad prostredníctvom pokusov, genetických manipulácií“. Upozornil tiež, že drogy „oslabujú myseľ a zatemňujú inteligenciu " a odsúdil narastajúce spoločenské a ekonomické rozdiely medzi bohatými a chudobnými, ktoré "majú za následok neúnosnú sociálnu nespravodlivosť“.

Biskup Girotti tiež pripomenul, že katolícka cirkev je znepokojená ďalšou hriešnou činnosťou, akým je napríklad umelé prerušovanie tehotenstva alebo pedofília.

Tradičných sedem hriechov registruje katolícka tradícia od pontifikátu pápeža Gregora I. Veľkého, ktorý viedol cirkev v rokoch 590 až 604.

debata chyba