USA zaplatí za vojnu v Iraku bilióny dolárov

Vojna v Iraku a Afganistane bude stáť Američanov do roku 2017 takmer tri bilióny dolárov. V práve publikovanej knihe to tvrdí americký ekonóm a nositeľ Nobelovej ceny Joseph Stiglitz a spoluautorka Linda Bilmesová.

11.03.2008 10:10
Americkí vojaci Foto:
Americkí vojaci v Iraku.
debata

Tento rok, teda šesť rokov po invázii, stojí USA vojna v Iraku 12 miliárd dolárov mesačne. V roku 2003, keď bola vojna len na začiatku, mali výdavky „len“ 4,4 miliardy dolárov na mesiac. Pripočítaním výdajov v Afganistane to je 16 miliárd dolárov mesačne, čo je napríklad ročný rozpočet OSN.

Autori knihy tvrdia, že podľa najtriezvejších odhadov budú boje a dlhodobá okupácia Iraku a Afganistanu poriadne náročné a do roku 2017 pripravia americký rozpočet od 1,7 do 2,7 biliónov dolárov.

Kongresový rozpočtový úrad vlani odhadol výdaje za rovnaké obdobie na 1,7 až 2,4 bilióna dolárov.

Stiglitz a Bilmesová v knihe s názvom Vojna za tri bilióny dolárov neberú pri výpočtoch v úvahu dlhodobé výdaje, ktoré vojna prinesie, napríklad liečba vojnových veteránov. Z finančného hľadiska konflikt už teraz prekročil dvanásťročnú vojnu vo Vietname.

Hovorca Medzinárodného menového fondu Niels Buenemann poznamenal, že zatiaľ nikto nevyčíslil škody, ktoré napáchala vojna v Iraku v podobe zničených tovární, škôl a nemocníc. S tým súvisí strata pracovných miest a odchod odborného personálu do zahraničia.

debata chyba