Slovákov v Mlynkoch zatiaľ nevysťahujú

Slovenská samospráva ostáva v severomaďarskej obci Mlynky vo svojich kanceláriách v Slovenskom dome do konca apríla. Obecní poslanci predĺžili svoje rozhodnutie vysťahovať ich. Starosta a poslanci sa tak rozhodli po skoro dvojtýždňovom tlaku. V utorok už mali byť Slováci z kancelárií preč, teraz sa im otvoril priestor, aby do konca mesiaca presvedčili starostu o svojich postojoch.

01.04.2008 20:00 , aktualizované: 21:47
Mlynky Foto:
Slovenský dom v obci Mlynky.
debata

Ešte pred rozhodnutím nepríjemne prekvapil maďarský ombudsman pre menšinové práva Ernő Kállai maďarských politikov, vrátane prezidenta Lászlóa Sólyoma. Podľa Kállaia starosta a poslanci v obci Mlynky nepostupovali v súlade so zákonom, keď sa snažili vysťahovať Slovenskú samosprávu zo Slovenského domu v centre dediny a umiestniť ju v školskej kancelárii. Prezident ešte v pondelok tvrdil opak.

Kállai sa presvedčil o napätí medzi Slovákmi a starostom v Mlynkoch v piatok osobne. Vyžiadal si všetky dokumenty a v utorok zverejnil rozsiahlu analýzu. „Nie je v súlade so zákonom, že zastupiteľský zbor obce Mlynky vyniesol uznesenie modifikovať používanie miestností, v ktorých sídli menšinová samospráva. Porušenie práva sa prejavilo v tom, že samospráva neprijala všeobecne záväzné miestne nariadenie v zmysle Zákona o právach národných a etických menšín,“ uvádzajú internetové noviny luno.hu.

Ombudsman Kállai bol presvedčený, že porušenie právnej normy musí starosta a obecní poslanci v čo najkratšom čase napraviť. Starosta zvolal na vutorok večer mimoriadne zasadnutie obecného zastupiteľstva a predložil návrh, aby zmenili rozhodnutie o vysťahovaní Slovákov zo Slovenského domu. Urobil to z donútenia, lebo je presvedčený, že nič zlé nespravil. V pondelok bol v Mlynkoch aj maďarský prezident Sólyom. Čiastočne dal zapravdu Slovákom, keď povedal, že je to citlivá téma. No podľa prezidenta starosta, ani poslanci zákon neporušili.

Kancelária, kde sídli Slovenská samospráva, patrí obci a starosta s obecnými poslancami tvdili, že ju potrebujú. Preto chceli Slovákov presťahovať, no tí sa vzopreli.

V prípade Mlynky sa v utorok znova zaiskrilo medzi Budapešťou a Bratislavou. Slovenské ministerstvo zahraničných vecí sa ohradilo voči výrokom šéfky maďarskej diplomacie Kingy Gönczovej. Tá podľa agentúry MTI povedala, že zasiahnutím do kauzy slovenská vláda prakticky uznala kolektívne menšinové práva. Podľa slovenského ministerstva Bratislava „neuznáva a ani nebude uznávať kolektívne práva menšín“ a Gönczová svojimi vyjadreniami „hrubo dezinterpretuje kauzu Mlynky“.

debata chyba