Putin: Sme naďalej proti radaru, ale...

Rusko je naďalej proti americkému protiraketovému štítu, víta však opatrenia na budovanie dôvery navrhnuté Washingtonom, uviedol ruský prezident Vladimir Putin po rozhovoroch s americkým kolegom Georgeom Bushom, ktoré sa uskutočnili v prímorskom letovisku Soči. Podľa Putina sa nepodarilo vyriešiť všetky problémy v súvislosti s protiraketovým štítom, americká strana sa však snaží rozptýliť ruské obavy z jej plánov.

06.04.2008 11:30
Stretnutie dosluhujúcich najmocnejších mužov... Foto:
debata

Bolo zaujímavé spolupracovať s americkým prezidentom, podotkol Putin, ktorý ocenil Bushovu pripravenosť počúvať. Bush sa na úvod poďakoval za pohostinstvo ruského prezidenta a vyzdvihol zas jeho otvorenosť.

Obaja lídri sa počas rozhovorov v Soči dohodli na „strategickom rámci“, ktorý má byť smerodajný pre budúce americko-ruské vzťahy. V dokumente sa uvádza, že ruská strana dala jasne najavo, že nesúhlasí s americkým rozhodnutím zriadiť protiraketové základne na území Poľska a Českej republiky, tzv. protiraketový štít, ktorý má chrániť Európu. Moskva však ocenila, že USA si všímajú obavy Ruska a obe strany sa dohodli na zintenzívnení dialógu o spolupráci v otázke protiraketovej obrany.

Fotogaléria z posledného stretnutia Busha a Putina

Putin označil vzťahy s Bushom za „prevažne pozitíve“. „Niekedy bolo ťažké budovať dialóg. Naše krajiny majú vážne spory v niektorých problémoch,“ poznamenal Putin, ktorý na stretnutí s Bushom vyzdvihol potrebu globálneho obranného systému.

Obaja lídri sa tvárili priateľsky na ich poslednom stretnutí v najvyšších funkciách. Putinovi končí funkčné obdobie v máji, Bushovi o osem mesiacov neskôr a pozorovatelia hovoria, že obaja lídri by chceli, aby sa ich mená nespájali len v súvislosti so spormi, ktoré vznikli medzi oboma krajinami počas ich vládnutia.

+7Dve najmocnejšie hlavy štátov na spoločnej...
debata chyba