Krtkovia na Ukrajine majú ľudskú podobou

Bezdomovci, alkoholici a narkomani idú na "odbyt". Stávajú sa obeťami rôznych ukrajinských podnikavcov, ktorí sa rozhodli zarábať na ľudskej biede. Tým skôr, že žiť a prežiť je dnes krédom 28 percent Ukrajincov, ktorí sa podľa oficiálnej štatistiky ocitli pod hranicou biedy.

06.05.2008 09:45
Viktor Juščenko, Ukrajina, voľby Foto:
debata

„Recept na úspech je jednoduchý: buď usilovný a zároveň bezcitnou sviňou,“ zdôveril sa denníku Doneckoje vremja Nikolaj, ktorý je predákom v jednej zo 6-tisíc nelegálnych ukrajinských baní. Predovšetkým na východe krajiny, kde pre zložité ťažobné podmienky štát skončil ťažbu uhlia, je pre podnikavcov úrodná pôda. „Bezdomovci sú vďační za strechu nad hlavou, alkoholici potrebujú nejakú tú fľašku samohonky a narkomani svoju dávku toho svinstva,“ tvrdí šéf asi dvadsaťčlenného kolektívu, ktorý doslova v otrockých podmienkach, len s lopatami a vedrami odstraňuje horninu a ťaží pod ňou ležiacu uhoľnú masu. Bez poistenia, bez nároku na sociálne dávky. „Jedinou istotou je práca, pri ktorej môžu kedykoľvek zomrieť na následky častých zosuvov či explózie plynu,“ dodáva Nikolaj z Luganskej oblasti. A vraj mzdu „krtkovia“, ako ich volajú, dostanú až po splnení úlohy. „Ináč zmiznú aj s peniazmi a ani okom nemrknú,“ dodáva predák.

Len v Luganskej oblasti od začiatku roka zaznamenali podľa oficiálnej štatistiky 396 prípadov zdierania nezamestnaných baníkov, z ktorých 89 skončilo napokon pred súdom. Podľa agentúry UNIAN najviac nelegálnych baní je v Perevaľskom okrese. Niektoré z nich sa napokon „majiteľom“ podarilo zlegalizovať. Dôvodom je veľmi dobrá kvalita uhlia. „Naša diera umožňuje 36 baníkom nakŕmiť svoje deti,“ hovorí Viktor Zinoviev, jeden zo zúfalcov, ktorý denne trávi v tmavom tuneli aj desať hodín. Ako hovorí, bude tam dovtedy, kým celkom nevyťažia uhlie zo žily širokej asi 70 centimetrov a dlhej približne 160 metrov. „Tých tisíc hrivien (asi 4 200 korún – pozn. red.) mesačne, niekedy aj menej, stojí za tú drinu a strach zo stále hroziacej spodnej vody,“ lakonicky hodnotí situáciu Zinoviev. Niektorí baníci si prilepšujú barterovým obchodom. Na povrchu dokážu napríklad dve vedrá uhlia vymeniť za fľašku samohonky. „Ľudia potrebujú teplo a musia variť. My zase aspoň na chvíľu zabudnúť na živorenie v otroctve,“ citujú noviny Gazeta 24 jedného z nešťastníkov.

Ukrajinskí poslanci bubnujú na poplach. Kriminálnym živlom, ktoré vo väčšine prípadov zastrešujú ilegálnu ťažbu, rastie chuť. „Až päť miliónov ton uhlia vyťažia práve krtkovia vo svojich dierach. To sa musí zmeniť. Nik nesmie zarábať na nešťastí ľudí, aj keď sa tvári, že im dáva prácu. Tým skôr, že takí podnikavci úplne ignorujú bezpečnostné predpisy,“ povedala pre denník Deň poslankyňa Natalija Koroľevskaja z Bloku Julie Tymošenkovej. Zatiaľ sa však nič nemení. Otrocká práca naďalej mrzačí zúfalých ľudí a neraz aj zabíja. „Neprejde vari mesiac, aby som nemal na stole prípad sťažnosti príbuzných či dokonca pozostalých postihnutého baníka,“ povedal pre Gazetu 24 advokát Valerij Fijer z Donecka. V takých prípadoch nemajú obete novodobého otroctva nárok na finančnú kompenzáciu. „Tí, čo prežijú, zostanú jednoducho na ulici.“

debata chyba